verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Në lajme nuk satirizohet, por argumentohet

on 23 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Rencension: Ali Ahmeti do t’i marr 200 mijë vota]

 

Kufiri që ndan fjalët boshe nga një tekst gazetaresk janë faktet dhe argumentet. Gazetarët kanë të drejtë të komentojnë dhe satirizojnë, por lexuesi duhet ta ketë të qartë se nuk bëhet fjalë për lajm, por për qëndrim personal. Krahas kësaj, secili artikull gazetaresk duhet të bazohet në burime relevante, fakte dhe argumente, ose deklarata kredibile. Tekstit që po recensojmë i mungojnë mu tiparet e tilla, që të jetë artikull i mirëfilltë brenda kornizave të gazetarisë profesionale.

Ali Ahmeti do t’i marr 200 mijë vota Iliria News Agency

 

Linku deri te artikulli origjinal:  Ali Ahmeti do t’i marr 200 mijë vota

Data dhe koha e publikimit: 08.06.2016

Data e Recensionit: 10.06.2016

Recensues: Benjamin Arifi

 

Edhe pse vërehet tendenca e autorit që të përdorë një dozë ironie, teksti është strukturuar dhe botuar si lajm, e jo si copëz satire politike. Askund në tekst lexuesve nuk u specifikohet se bëhet fjalë për artikull humori ose satire politike.

Teksti në brendi përmban akuza drejt një subjekti politik dhe kryetarit të tij, të cilat gazetari nuk është përpjekur t’i argumentojë. Akuzat në formë konstatimi dhe komenti nga autori janë mjaft të rënda, duke përmendur edhe vrasje.

Lideri i BDI-së Ali Ahmeti do të dalë triumfues edhe në zgjedhjet e ardhshme parlamentare. Pavarësisht degradimit të cështjes shqiptare, vrasjes së komandantëve dhe luftëtarëve të lirisë, burgosjeve, bastisjeve, maltretimeve e varfërisë, shqiptarët do të votojnë sërish, thuhet mes tjerash në tekst.

Përveç për kaluarën, në tekst në mënyrë tendencioze parashikohet edhe e ardhmja, duke radhitur disa skenarë që, siç shprehet në tekst, “flitet” se do të ndodhin.

Flitet se kësaj here ai do ti marr 200 mijë vota për t’i shërbyer Gruevskin deri në varr. Me Mijallkovin, Cavkovin do të orkestrojnë edhe shumë raste tjera, të ngjajshme sikur Kumanova, do të ketë edhe arrestime të reja deri në ushtarin e fundit të UCK-së. Do të ketë edhe shumë skenarë tjerë. Gjuha shqipe do të vazhdoj degradimin, flamuri  do të coptohet dhe zvogëlohet edhe më tepër, afati i MO-së do të shtyhet deri në vitin 2030, por nashtë, shqiptarët prapë kanë vendosur ta votojnë Ahmetin, komandantin e UCK-së, vazhdon më tej teksti.

Një pjesë e madhe e çështjeve të prekura në tekst janë bazë e mirë për analizë të mirëfilltë dhe objektive, për të kërkuar përgjegjësi tek kompetentët, në rastin konkret, partia shqiptare në bashkëqeverisje, BDI. Por, kështu siç është trajtuar, pa konsultuar faktet dhe ekspertët, si dhe pa kërkuar qëndrim nga të apostrofuarit, vetëm se është shpërdorur rasti që media ta bëjë rolin e korrigjuesit të politikave publike, një prej misioneve bazë të këtij profesioni.

Gazetari duhet të jetë objektiv dhe i paanshëm politikisht. Kur shkruan, duhet të përjashtojë emocionet dhe bindjet personale, për hir të informimit të drejtë të publikut.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

është i njëanshëm

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

kreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

nuk ka

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja