verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pa verifikim s’mund të ketë botim

on 13 - 07 - 2015       

[Recension: Çka lutet pronari i Almakosit?]

Liria fetare është e garantuar me ligj dhe në asnjë mënyrë praktikimi i fesë nuk mund të vihet në kontest të caktuar e sidomos jo nënvlerësues. Por lajmi që recensojmë ka mungesë burimesh informacioni dhe përplot hamendje, që nuk përputhet me standardet e gazetarisë.

Çka lutet pronari i Almakosit  fullscreenLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Çka lutet pronari i Almakosit?

Data dhe koha e publikimit: 010.07.2015

Data e recensionit: 13.07.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Gazetari duke shfaqur aludime të pa baza, lajmin e ka bërë duke iu referuar komenteve në rrjetet sociale:  “Disa komente në rrjetet sociale…”. Gazetari mund të fillojë hulumtimin e tij edhe nga njoftime ne rrjetet sociale, por në asnjë mënyrë ti përcjellë ato si fakte, apo informacione të rëndësishme pa i verifikuar.

Disa komente në rrjetet sociale thonë se kriza që ka kapluar mediumet shqiptare e ka bërë që Mehmetit të lutet të jetë pjesë e “kulaçit” të 12 milionë eurove që qeveria e Maqedonisë do të ndajë për mediumet pro qeveritare.

Teksti merret me interpretime nga një rit fetar, dhe krijon vetëm hamendësime.  Ai futet në interpretime për lutjen e personit të përmendur në tekst duke shkaktuar vetëm dyshime që s’mund të vërtetohen asnjëherë. “Kjo lutje në prani të hoxhallarëve e ka bërë që të jetë më optimist se ndoshta do të ketë fat pas festës së Bajramit”.

Në këtë lajm nuk citohet autori por vetëm “redaksia” e cila ka nxjerrë këtë lajm. Ndërkohë gjithë lajmi është shkruar duke bërë interpretime të lira nga një fotografi. Parimet profesionale të gazetarisë thonë se lajmet janë të bazuara vetëm në fakte të verifikuara dhe vetëm atëherë ato mund të botohen.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk ka deklarata

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante,

nuk i referohet burimeve

nuk dihen

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i palexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja