verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Prej kur ambasadori Bejli është bërë “zëdhënës” i Zaevit?!

on 8 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

bejli

[Recension: Zotëri Bejli, a do të vijë Zaevi në gjykatë apo përsëri ka takim me ndonjë ambasador?]

Titull dhe mbititull senzacionalist ku përmendet ambasadori amerikan Xhes Bejli, të cilit i parashtrohet pyetje në lidhje me agjendën e liderit të LSDM-së, Zoran Zaev. Mirëpo, në vazhdim të tekstit emri i ambasadorit në mënyrë “magjike” zhduket.

Господине Бејли ќе дојде ли Заев на суд или пак има средба со некој амбасадор ВечерLinku deri te artikulli origjinal: Zotëri Bejli, a do të vijë Zaevi në gjykatë apo përsëri ka takim me ndonjë ambasador?

Data dhe koha e publikimit: 02.03.2016, 23:56

Data e recensionit: 04.03.2016

Recensues: Simona Atanasova

PSE NUK ËSHTË PYETUR ZAEVI?

Теksti ka të bëjë me seancën e caktuar gjyqësore për rastin “Mita”, në të cilin lideri i LSDM-së, Zoran Zaevi, është i akuzuar se ka pranuar mitë për privatizim të tokës. Artikulli e vë theksin në atë se a do të paraqitet Zaevi në gjykatë për shkak se në seancn paraprake, ai, për shkak të takimit me ambasadorin e Kinës, nuk është paraqitur në gjykatë. Mirëpo, habit fakti se në titull pyetja i është drejtuar ambasadorit të SHBA-ve në Maqedoni, Xhes Bejli. Aq më tepër, është përdorur formulim sikur pyetja i është bërë zëdhënësit të Zaevit:

“Zotëri Bejli, a do të vijë Zaevi në gjykatë apo përsëri ka takim me ndonjë ambasador?

Si e para, është e paqartë se pse përgjigja në këtë pyetje nuk është kërkuar nga Zaevi, nga zëdhënsi i tij apo nga avokati i tij? Përveç kësaj, ky publikim në mënyrë komentuese e parashtron dilemën:

“Mbetet të shohim se më në fund, a do ta respektojë nesër Zaevi gjykatën dhe të paraqitet në seancë, siç premtoi avokati i tij e rastin e shtyrjes së fundit, ose përsëri lideri opozitar do të ketë obligime zyrtare ose ndoshta takim me ndonjë ambasador.”

Pastaj, për t’u theksuar është edhe ajo se në pjesën përmbajtësore të tekstit nuk ka asnjë sqarim se pse pyetja për agjendën e Zaevit i është parashtruar ambasadroit të SHBA-ve? Në fakt, ambasadori Bejli aspak nuk përmendet në artikull, prandaj është e çuditshme se pse emri i tij është futur në titullin tendencioz!


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja