verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Publikim vullgar dhe ofendues

on 13 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

FireShot Screen Capture #234 - '(ФОТО) ВАКОВ РОПАК ЕДНАШ МАЈКА РАЃА, А ВТОРИОТ ПАТ ГО АБОРТИРА I Народен Глас' - narodenglas_com_фото-ваков-ропак-еднаш-мајка-раѓа-а-вт

[Recension: (FOTO) HUPËS TË KËTILLË NËNA LIND NJË HERË, E PËR SË DYTI E ABORTON]

Recensojmë një publikim jashtëzakonisht vullgar, i cili vështirës e mund të kalojë madje edhe si “status” në rrjetet sociale. Ky material faktikisht nuk ka tekst, por vetëm fotografi dhe konstruksion të titullit që është personifikim i primitivizmit dhe i vrazhdësisë!

-ФОТО ВАКОВ РОПАК ЕДНАШ МАЈКА РАЃА А ВТОРИОТ ПАТ ГО АБОРТИРА Народен ГласLinku deri te artikulli origjinal: (FOTO) HUPËS TË KËTILLË NËNA LIND NJË HERË, E PËR SË DYTI E ABORTON

Data dhe koha e publikimit: 06.06. 2016

Data e recensionit: 13.05.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

PRIMITIVIZËM!

Produkti mediatik që e kemi para nesh, sipas formës së tij, do të duhej të ishte foto-lajm, ku nëpërmjet fotografisë dhe një përshkrimi të vogël do të paraqitej ngjarja. Megjithatë, i tillë nuk është rasti me këtë publikim. Në të fare nuk ka pjesë përmbajtësore, gjegjësisht nuk përcillet asnjë informatë për ngjarjen, e cila nuk është përcaktuar, as në aspekt kohor, as në aspekt hapësinor. Në vend të kësaj është përdorur gjuhë vullgare për diskualifikim dhe për damkosje të personit që është në fokusin e fotografisë, e ai është ish-kryeministri Nikolla Gruevski.

Mënyra e këtillë e të shprehurit është në kundërshtim me standardet e gazetarisë. Gazetarët kanë për detyrë që të përcjellin informata, ide dhe mendime dhe kanë të drejtë të komentojnë, mirëpo në të njëjtën kohë nuk guxojnë të shfrytëzojnë gjuhë të urrejtjes, të diskriminojnë mbi çfarëdo baze, ose të ofendojnë. Në rastin konkret nuk bëhet dallim ndërmjet lajmit, komentit dhe mendimit personal, e as që ka distancë profesionale.

Me këtë artikull janë shkelur disa nene të Kodit të gazetarëve:

Neni 10

Gazetari nuk do të krijojë e as nuk do të përpunojë me vetëdije informata, të cilat i kërcënojnë të drejtat ose liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë ose diskriminim mbi çfarëdo lloj baze.

Neni 13

Gazetarët duhet të bëjnë dallim ndërmjet fakteve dhe mendimeve, ndërmjet lajmit dhe komentit.

Neni 14

Raportimi për proceset politike, veçanërisht zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar. Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike.

Neni 15

Gazetari duhet ta kultivojë kulturën e të folurit dhe etikën. Komunikimi i pasjellshëm me opinionin nuk ka të bëjë aspak me profesionin e gazetarit.

Neni 16

Gazetari do ta ruajë prestigjin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin reciprok dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesapet me persona të ndryshëm, duke i përfshirë këtu edhe kolegët e tij.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

:

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

:

:

:

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja