verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: FOTO: Si kroatët e shkatërrojnë propagandën e SOROS-it?

on 22 - 05 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ФОТО-Како-Хрватите-ја-рушат-пропагандата-на-СОРОС-crop-resize

 

Mania e disa mediave me Fondacionin “Shoqëri e hapur – Maqedoni” dhe sulmet ndaj saj me çdo çmim, definitivisht nuk kanë të ndalur. Shembull për këtë është edhe ky artikull që përdor një manipulim të turpshëm dhe spin për të krijuar përshtypej se madj edhe “kroatët e dijnë se SOROS-i gënjen”. Me këtë rast, në tekst nuk ofrohet asnjë fakt apo dëshmi për tezën e këtillë.

ФОТО  Како Хрватите ја рушат пропагандата на СОРОСLinku deri te artikulli origjinal: FOTO: Si kroatët e shkatërrojnë propagandën e SOROS-it?

Data dhe koha e publikimit: 19.05.2015

Data e recensionit: 21.05.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

“Qytetarët e Kroacisë i shkatërrojnë gënjeshtrat dhe tezat e plasuara nga këto media propaganduese për prezencën e gjoja vetëm 30.000 qytetarëve në tubimin e VMRO-DPMNE-së, duke theksuar se ka qenë shumë e qartë se ka pasur së paku 3 herë nga 30.000.”

Аutori i këtij teksti, nëpërmjet disa fotograrive nga komentet e disa njerëzve, përhap teza se Sorosi kontrollon media edhe në Kroaci, të cilat, gjoja përhapin gënjeshtra për atë se sa njerëz kanë qenë prezentë në tubimin e VMRO-DPMNE-së në Shkup. Megjithatë, autori ka harruar të theksojë disa gjëra, të cilat janë shumë të rëndësishme që të mund të thuhet se shkrimi është relevant dhe i vërtetë. E para, askund nuk është theksuar se për cilat media bëhet fjalë, e as që janë dhënë titujt e mediave për të cilat flitet. Për linke deri te lajmet as që bëhet fjalë. E dyta profilet e njerëzve të cilët, gjoja kanë komentuar poashtu janë irelevantë. Ata, për shembull, mund të jenë njerëz prej kudo qoftë, gjegjësisht nuk ka dëshmi të fortë se janë prej Kroacie. Në kroatisht mund të shkruajë edhe ndonjë maqedonas që është ulur në karrige para kompjuterit, në banesë në Shkup. Po edhe sikur të jenë kroatë, gjashtë kroatë nuk i përfaqësojnë të gjithë kroatët, siç thuhet në titull.

Është e qartë se teksti është tepër manipulativ dhe ka për qëllim ta sulmojë Sorosin, dhe ta çaraqesë “madhësinë” e tubimit të VMRO-DPMNE-së. E gjithë kjo në fund është shfrytëzuar që të poentohet se “Kroatët janë dëshpëruar nga tubimi i LSDM-së ku janë valuar hartat e Shqipërisë së Madhe”. Megjithatë, duhet theksuar se ai nuk ishte tubim i LSDM-së, por tubim i qytetarëve, ku shumë organizata dhe shoqata joqeveritare, parti politike, kërkuan dorëheqje nga qeveria e Nikolla Gruevskit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

nuk ka

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i palexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja