verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst “helmues”

on 11 - 03 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Доказ.Мк Две новинарски квачки, кешов_ - http___www.dokaz.mk_dve-novinarski 11

[Recension: Dy squka gazetareske, që janë në shërbim për para]

Artikulli më tepër i ngjan muhabetit ndërmjet komshinjve, muhabetit thashetheme se sa tekstit gazetaresk. Në të nuk janë respektuar standardet gazetareske dhe nuk ofrohet asnj fakt që të mbështete pohimet e bëra. Ky tekst “helmues” përdor gjuhë ofenduese, etiketon dhe ka për qëllim që t’i njollosë personat që i ka vënë në “nishan”.

Доказ.Мк Две новинарски квачки кешоварки на услугаLinku deri te artikulli origjinal: Dy squka gazetareske, që janë në shërbim për para

Data dhe koha e publikimit: 03.03.2016

Data e recensionit: 09.03.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

OFENDIM, ETIKETIM, DISKREDITIM

Artikulli është shkruar me një fjalor të pahijshëm, primitiv dhe me urrejtje ndaj dy gazetareve. Ai, sipas konstruksionit të tij nuk plotëson asnjë karakteristikë të zhanreve gazetareske.

E shoh mbrëmë dhe çuditem, Nova TV me reportazh autorial nga Sashka Cvetkovska (shoqe e Borjanit) e pështyn ministrin teknik të MPB-së, Oliver Spasovski për tema banale, piar etj, mirëpo e përmbledh fortë, dhe pas kësaj bisedojnë të gjithë rreth tyre, e poashtu edhe ajo tjetra që është e dhënë pas keshit, të cilën e njoh më gjatë, Meri Jordanovska, e cila është anëtare në Këshillin e nderit, e përndryshe punon për një rrjet spiunësh të quajtur BIRN, dhe nuk e kam të qartë kush i pagoi këto dy squka që ta sulmojnë Oliverin, i cili, lartë-poshtë, tregoi se është në nivel të detyrës dhe në kushte t vështria mbijeton dhe funksionon. Më qesharake është ajo se këto dy gazetare që thithin barishte krekosen se janë gazetare serioze, mirëpo me këtë tekst u tregua dhe u dëshmu se punojnë për kuzhinat e rrugës së Bihaqit (ku gjendet selia e LSDM-së, v.p.) ose për pushtetin, tjetër sqarim nuk ka, dikujt i ka penguar Oliveri dhe këto përpiqen ta nënçmojnë.

Ky publikim në shikim të parë i përngjan një përzierje të shënimit, komentit dhe kolumnës. Mirëpo, edhe në këto tekste informata e publikuara duhet të mbështeten  fakte. Në zhanret e përmendura gazetareske lejohet të përdoret një gjuhë pak më e lir, madje dhe gjuhë e zhargoneve. Megjithatë, kjo nuk nënkupton etiketim, ofendim dhe publikim të informatave të paverifikuara dhe të pambështetura. Kjo është në kundërshtim me standardet еtike dhe profesionale dhe është në kundërshtim me Kodin e gazetarëve.

JANË SHKELUR GJASHTË NENE TË KODIT

Me këtë tekst janë shkelur gjashtë nene të Kodit, edhe atë nenet 1, 10, 11, 13, 15 dhe 16, të cilat parashohin: publikimin e informatave të sakta, të verifikuara të cilat nuk do të fshehin të dhëna thelbësore, respektimin e standardeve shoqërore të pranuara të gjerësisht të njerëzisë, bërjen e dallimit ndërmjet fakteve dhe mendimeve, lajmit dhe komentit, kultivimin e kulturës së gjuhës dhe të etikës, si dhe ruajtjen e dinjitetit dhe autoritetit të profesionit të gazetarit dhe mospërdorim të medies për qërim të hesapeve me njerëzit, duke i përfshirë edhe kolegët e tyre, të cilët kanë qëndrime të ndryshme.

Termet: “squka”, “që janë në shërbim për para”, “thithin barishte”, “rrjet spiunësh”, janë përdorur për diskreditmin e njerëzve dhe të organizatave për të cilat punojnë. Me to aludohet se personat e përmendur e (keq)përdorin profesionin për profit personal dhe se janë përdoruese të marihuanës, dhe etiketimi i këtillë bëhet që të dëmtohet autoriteti i këtyre dy gazetareve.

Artikulli është i njëanshëm dhe spinues, i përgatitur me qëllim që të krijojë pasqyrë të gabuar te lexuesit për personat që sulmohen. Njëkohësisht, kjo përmbajtje mediatike është e vështirë për t’u lexuar për shkak të fjalive tepër të gjata, të parregulluara dhe konfuze.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim gjinor

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i palexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja