verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Teksti është i plotë kur e ka edhe palën e dytë

on 17 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

a1 on

[Recension: (VIDEO) Drejtoresha Temellkova me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh]

Теksti që i nënshtrohet këtij recensioni ka problem me vërtetësinë. Nuk është konsultuar pala e dytë, e as nuk ka mbështetje për pohimin që bëhet në titull se “drejtoresha e njërit nga Konviktet shtetërore me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh.” Burimet janë të njëanshme, dhe kjo nuk mjafton që lexuesit të fitojnë pasqyrë të plotë dhe të qartë për atë që është shkruar.

-ВИДЕО Директорката Темелкова со сила спречи снимање за долг на Студентскиот дом од 70 илјади евра А1онLinku deri te artikulli origjinal(VIDEO) Drejtoresha Temellkova me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh

Data dhe koha e publikimit: 14.02.2017

Data e recensionit: 16.02.2017

Recensues: Аna Anastasovska

Daniel Paunovski nga Shkupi nuk mund ta kthejë borxhin prej mbi 70 mijë eurosh nga Konvikti shtetëror i studentëve, e tani madje i është ndaluar edhe hyrja që t’i kërkojë paratë. Drejtoresha e konviktit, Daniela Temellkova sot e lëshoi sigurimin për ekipin e А1оn, i cili e inçizonte Paunovskin, me arsyetimin se nuk guxon të inçizohet trotuari përpara konviktit, për shkak se kjo paska qenë pronë e tyre.

Artikulli përmban dy informata kyçe. E para është se Paunovski i lartëpërmendur nuk ka mundur ta kthejë borxhin prej mbi 70 mijë eurosh nga Konvikti shtetëror i studentëve në Shkup. Informata e dytë, e cila është potencuar edhe në titull është se drejtoresha e konviktit nuk ka lejuar që të inçizohet kronika dhe se e ka lëshuar sigurimin që ta përzë ekipin e gazetarëve.

Problemi në këtë produkt gazetaresk është se mungon pala e dytë në tregim, drejtoresha e konviktit, e nuk ka as dëshmi se ajo e ka ndaluar të inçizohet Paunovski.

Kur dikush akuzohet për diçka, është e rregullt dhe profesionale të kërkohet deklarata e tij. Nëse në këtë rast është kërkuar deklaratë nga njerëzit kompetentë të Konviktit studentor dhe nëse ata kanë refuzuar ta bëjnë këtë, atëherë kjo është dashur të shkruhet.

Pastaj, nëse është e saktë se drejtoresha ka qenë aty dhe i ka përzënë nga trotuari, pse atëherë nuk është shfrytëzuar rasti që të kërkohet deklaratë prej saj?  Pse kjo ngjarje nuk është inçizuar?

I transmetuar në këtë mënyrë, artikulli nuk është i plotë dhe i besueshëm. Burimet në të janë të njëanshme, që e vë në pikëpyetje vërtetësinë e asaj që është pohuar.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja

Sorry. No data so far.