verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Analistja përfaqësuese!

on 15 - 10 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

netpress

[Recension: A luan opozita lojë të rrezikshme duke tentuar për herë të tretë të ikë nga zgjedhjet?]

Çështja e balancimit është njëra nga çështjet që është elaboruar më së miri në tekstet e teorisë së gazetarisë dhe praktikimit të tij. Thjesht, nuk është etike, e as profesionale, të prezantohen informata, e aq më pak qëndrime, gjegjësisht mendime të njëanshme, e për pasojë edhe favorizuese.

Aq më tepër, edhe më joprofesionale është që kjo anshmëri dhe këto veprime të “mbulohen” me – analistë. Аnalistët, në parim, duhet të jenë profesionistë që posedojnë njohuri të analizojnë procese të caktuara pa përkrahur ndonjë anë. Kjo është ajo pozitë e ftohtë akademike.

Mirëpo, për shkak se ajo që në botë është rregull, te ne është përjashtim, e ajo që në botë është përjashtim, te ne është rregull, është situata kur keni analistë të pozicionuar – në anën e pozitës apo opozitës politike.

Mirëpo, edhe atëherë mediet duhet të balancojnë. Të ballafaqojnë, të krahasojnë dhe t’i paraqesin para publikut analistët e të dyja palëve.

Kjo në rastin e përmbajtjes mediatike që e recensojmë – nuk është bërë.

14658372_1424662814229162_1746354649_nLinku deri te artikulli origjinal: A luan opozita lojë të rrezikshme duke tentuar për herë të tretë të ikë nga zgjedhjet?

Data dhe koha e publikimit: 13.10.2016 , 12:50

Data e recensionit: 14.10.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

VETËM NJËRA ANË

Kemi përmbajtje e cila thelbin dhe porosinë e tij e formon në bazë të qëndrimit, mendimit të vetëm një analisteje. E drejtë e analistes është të përcaktohet se cilën anë të spektrit politik, dhe aq më tepër, cilin opcion politik do ta përfaqësojë privatisht. Mirëpo, kur këtë e bën publikisht, ajo më nuk është analiste, në kuptimon e vërtetë të fjalës, por bëhet përfaqësuese/avokate.

Gjithsesi, duhet theksuar se edhe në situatën e tillë, ajo nuk është “fajtore”. Përcaktimin e saj duhet ta dallojë media, e cila nëse dëshiron të jetë objektive dhe e paanshme, përveç këtij, duhet ta ofrojë edhe opcionin tjetër, në emër të interesit publik. Për shkak se nëse nuk e bën këtë, e shkel parimin e nenit 5 të Kоdit të gazetarëve, i cili thotë:

 Gazetari do t’i respektojë ligjet e shtetit, mirëpo nuk do të publikojë e as nuk do të fshehë diçka që është në kundërshtim me interesin publik.

Prej këtu del edhe shkelja e një neni tjetër të Kodit, nenit 14, që e trajton paanshmërinë dhe distancën profesionale:

Raportimi për proceset politike, veçanërisht zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar. Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja