verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Do të të shqetësoj që të klikosh

on 14 - 09 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

pres-24-prezemanje-od-dnevnk

[Recension: Dnevnik: Në këto lagje të Shkupit është më e rrezikshme të jetohet për shkak të tërmeteve]

Marrja e teksteve nga mediet e tjera nuk është diçka e panjohur, e as e pazakonshme. Edhe pse kjo flet për një lloj dembelizmi dhe joinvencion, megjithatë, në qoftë marrja e teksteve bëhet në mënyrë korrekte, kjo është në rregull.

Me korrektësi nënkuptojmë që fillimisht të citohet burimi i tekstit, me titullin origjinal si dhe kohën dhe datën e publikimit të përmbajtjes. Aq më tepër, kur merren vetëm pjesë të caktuara nga ndonjë përmbajtje “e huazuar”, atëherë duhet pasur shumë kujdes që të mos ndryshohet konteksti i pjesës ë huazuar, dhe me këtë të keqpërdoret.

09122016-press24-zemjotresLinku deri te artikulli origjinal: Dnevnik: Në këto lagje të Shkupit është më e rrezikshme të jetohet për shkak të tërmeteve

Data dhe koha e publikimit: 11.09.2016 – 22:50

Data e recensionit: 12.09.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

Në rastin e përmbajtjes mediatike që e recensojmë, bëhet fjalë pikërisht për këtë – për përzgjedhje të pjesëve nga teksti burimor dhe për vendosjen e tyre në kontekst që nuk është autentik dhe i cili aspak nuk e pasqyron kornizën tërësore nga e cila janë marrë pjesët e saj.

Aq më tepër, përmbajtja e re mediatike është “zbukuruar” me një titull, i cili është tepër shqetësues dhe i cili potencon vetëm një aspekt të një teme të ndërlikuar, në esencë shqetësuese, siç janë tërmetet në Shkup.

Në tekstin burimor prej ku është ekstraktuar kjo përmbajtje shqetësuese mediatike, kjo temë është elaboruar në mënyrë tërësore dhe të detajuar nga ana e një eksperti. Kjo përmbajtje paralajmëron, mirëpo, aq sa mundet, është mbajtur llogari që të mos jetë shqetësuese.

Kjo nuk është bërë edhe te teksti që e recensojmë, vetëm me një qëllim – që të klikohet.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk ka informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

është theksuar burimi me link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

shqetëson

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.