verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fotografia e keqe mund ta vë tekstin në plan të dytë

on 13 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Сведоштво-за-сообраќајката-пред-Охрид-Press24-crop-resize

[Recension: Dëshmi për fatkeqësinë e komunikacionit para Ohrit: Foshnja më vdiq në duar – u nxi dhe e humbi pulsin]

Ky tekst ka problem me fotografinë e cila është joadekuate. Përmbajtja e tekstit është korrekte dhe ajo nuk do jetë në fokusin e këtij recensioni.

Сведоштво за сообраќајката пред Охрид  Бебето ми умре в раце   помодре и го загуби пулсот   Press24Linku deri te artikulli origjinal: Dëshmi për fatkeqësinë e komunikacionit para Ohrit: Foshnja më vdiq në duar – u nxi dhe e humbi pulsin

Data dhe koha e publikimit: 02.07.2015

Data e recensionit: 08.07.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

Titulli i këtij teksti paralajmëron se bëhet fjalë për një ngjarje tragjike, gjegjësisht ofrohet dëshmi për një fatkeqësi komunikacioni në të cilën jetën e kanë humbur disa njerëz, në mesin e të cilëve edhe një foshnje.

“Boban Naumoski nga Ohri ka qenë dëshmitar i tragjedisë së sontme, e cila ndodhi në rrugën Ohër – Kërçovë, e në të cilën, sipas informatave, deri tani jetë e humbën së paku tre veta, prej të cilëve një foshnje, një fëmijë dhe një grua.” 

Më poshtë në tekst, dëshmitari Boban Naumovski treon një ngjarje tronditëse, për atë se si fëmija nuk ka mundur të marrë frymë, është nxirrë dhe i ka vdekur në duar. Ajo që shqetëqson edhe më tepër në këtë tekst është fotografia e publikuar. Në të, Bobani është i buzëqeshur “prej veshi në vesh”, sikur tregon ndonjë batutë, ose ndonjë ndodhi interesante dhe qesharake, e jo për atë se si i ka vdekur foshnja në duar.

Fotografia nuk përkon me përmbajtjen e tekstit dhe gazetari është dashur t’i kushtojë kujdes asaj. Nuk mundet në një tekst me përmbajtje dramatike dhe tragjike të vëndohet një fotografi e tillë.

Edhe fotografia, e jo vetëm përmbajtja e bëjnë një tekst të plotë dhe ajo duhet të përshtatet me lajmin. Përndryshe, teksti është korrekt dhe në të janë respektuar standardet dhe rregullat kryesore gazetareske. Është vënduar edhe linku deri te lajmi origjinal.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

deklarata të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

është i balancuar

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të pjesshme

është theksuar burimi me link

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja