verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetarët duhet të organizojnë prodhim lajmesh, e jo udhëzimesh politike

on 5 - 01 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: “Takimet për unifikim duhet t’i organizojë Bilall Kasami e jo Ali Ahmeti”]

Udhëzimet, rekomandimet, propozimet, preferencat se kush duhet të organizojë takimin për unifikimin e partive të shqiptarëve, janë çështje të cilat nuk i paraqet vetë mediumi. Kjo gjë, për një pjesë të mediave në Internet, si nduket nuk është e njohur akoma. Apo, mbase hiqen sikur nuk e dinë këtë detaj të standardeve të gazetarisë, duke rrënuar besimin që kanë tek publiku.

[Recension: “Takimet për unifikim duhet t’i organizojë Bilall Kasami e jo Ali Ahmeti”]Linku për te artikulli origjinal: Takimet për unifikim duhet t’i organizojë Bilall Kasami e jo Ali Ahmeti

Data dhe koha e publikimit: 29.12.2016

Data e recensionit: 31.12.2016

Recensues: Agron Vrangalla

Duket sikur këtu kemi një komunikatë të dërguar nga një organizatë që organizon diasporën për shqiptarët e Maqedonisë, e cila është publikuar ashtu siç ka arritur në e-mail-in e redaksisë. Kjo mbetet për t’u parë, a bëhet fjalë për një komunikatë të dërguar nga kjo organizatë, apo është vetë “gjetje” e redaksisë ina-online.net.

Megjithatë, po e marrim si të mirëqenë, se bëhet fjalë për një komunikatë. Mirëpo, kjo nuk mjafton për të justifikuar formën si është paraqitur ajo në portal. Duke filluar që nga titulli, i cili është shtruar në formë rekomanduese, gjë që tregon se teksti ka një problem esencial: në vend që të citojë burimin, merr përsipër vetë ta thotë se kush duhet të organizojë takimet për unifikimin e shqiptarëve.

Që nga titulli e deri në përfundim të tekstit përshkohet fryma e një qëndrimi tërësisht të njëanshëm. Nuk ka asnjë lloj kapërcimi, asnjë lloj kombinimi, balancimi apo ndonjë delikates tjetër që do ta bënte tekstin më të përshtatshëm për t’u konsideruar si lajm. Është njësoj sikur të shkoni në një restorant dhe të porosisni një pjatë me makarona, e kamarieri t’jua sjellë ato në qese të vendosura në një pjatë, pa zier, pa salcë, pa djathë dhe në fund ju vendos pirunin dhe thikën duke ju thënë me buzëqeshje – ju bëftë mirë. Vërtetë, nuk ka asnjë dallim ajo që lexohet prej këtij teksti me këtë shembull satirik.

Në përmbajtje përmenden edhe terma që nuk janë aspak gazetaresk, duke e konsideruar flamurin e shtetit dhe shtetin si “ventilator”. E para – ai, “ventilatori” në gjuhën shqipe quhet “freskuese”, “freskore”, dhe e dyta, nuk është se ndoshta për dikë nuk ka ngjashmëri simboli i shtetit me këtë objekt, por kjo nuk mjafton për të përdorur terma të tillë në një artikull serioz, të mos flasim në një lajm, pa u bërë distanca profesionale nga përdorimi i kualifikimeve. Nëse qëndron në komunikatë ai term, duhet të shoqërohet me shtesën “siç e quan organizata, ventilator”.

Më pas, jepen edhe porosi të tjera, të cilat të krijojnë përshtypje të caktuara për qëndrimet dhe veprimet e diasporës shqiptare, por fundja, këtu nuk është problemi i diasporës, por është problemi i autorit të tekstit dhe mediumit, i cili nuk bën lajme, por bëhet lajmëtar dhe përcjellës këshillash i njëanshëm.

 


Ky recension është përgatitur në kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

Ndoshta

nuk mund të përcaktohet

është i njëanshëm

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim nacional, diskriminim politik

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja