verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetari duhet të punojë në interes të publikut, e jo të partisë

on 15 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Заев-сака-да-се-спаси-себе-си-од-криминалите-уцените-и-корупцијата-crop-resize

[Recenzion: Zaevi dëshiron ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet dhe korrupsioni]

Ku është lajmi në këtë lajm? Аutori ka dashur të thotë diçka, mirëpo nuk ka arritur ta thotë atë, e edhe atë që e ka thënë, nuk qëndron.

Заев сака да се спаси себе си од криминалите  уцените и корупцијатаLinku deri te artikulli origjinal: Zaevi dëshiron ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet dhe korrupsioni

Data dhe koha e publikimit: 08.07.2015

Data e recensionit: 13.07.2015

Recenzuese: Аna Anastasovska

Ky tekst përveç shprehjes së pikëpamjeve personale të autorit nuk ka asgjë tjetër. Nuk ka lajm, nuk ka burime, nuk ka asgjë.

“E vetmja gjë që i intereson liderit të opozitës, Zoran Zaev është se si ta shpëtojë vetëveten nga krimet, shantazhet, korrupsioni dhe kërkimi i mitës, të cilat i pa i gjithë opinioni i Maqedonisë.”

Autori artikullin e fillon me deklarata serioze për liderin e LSDM-së opozitare, për krime, korrupsion, mitë dhe të ngjashme. Është në rregull të pohosh diçka, mirëpo kjo duhet të bazohet në fakt dhe dëshmi. Së paku kështu kërkojnë standardet profesionale gazetareske.

“I ballafaquar me krimet e tij dhe me kërkimin e mitës, si dhe me faktin se shumë gjëra që kanë të bëjnë me sjelljen e tij të turpshme dalin në publik, Zaevi përpiqet ta defokusojë publikun dhe nëpërmjet materialeve të konstruktuara që janë vënë në kontekst manipulativ, të shpëtojë nga skandalet dhe krimet e tij.”

Edhe pse lexuesi ndoshta pret fakte dhe dëshni për pretendimet e bëra në tekst, këtë nuk mund ta gjejë. Ajo që është shkruar i ngjan muhabetit nga pazari. “Еј ky zaevi është kriminel dhe tani dëshiron të lëshojë bomba që ta tërheqë largojë vëmendjen prej tij”. Ky është thelbi i tekstit. Në të nuk ka lajm, nuk ka asnjë element të tekstit gazetaresk, nuk ka asgjë.

Akuzat për korrupsion edhe për mitë në të cilat aludohet, përndryshe janë pjesë e akuzës për rastin “Mita”, për të cilin gjykata akoma nuk ka marrë vendim se a do të hyjë në procedurë gjyqësore. Domethënë, ka akuzë, mirëpo jo edhe vepër që gjykohet. Prandaj, gazetari nuk mund të thotë se dikush është fajtor, kur për këtë nuk ka dëshmi relevante.

Ky artikull është politkisht i anshëm dhe ka vetëm një qëllim, e kjo me siguri nuk është ta informojë lexuesi, por ta bindë në diçka. Propagandë e pastër për ta sulmuar kundërshtarin. Vetëm se në këtë rast, gazetari ka harruar se duhet të punojë në interes të publikut, e jo të partisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja