verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Informatë e papërpunuar dhe fotografi joadekuate

on 1 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

press 24

[Recension: Profeci  apokaliptike-vjen fundi i botës]

Ky publikim përbëhet nga informata paushalle dhe të papërpunuara, të cilat nuk ofrojnë ndonjë tërësi konkrete, ndërsa titulli senzacionalist shërben për tërheqjen e lexuesve.

Апокалиптично пророштво доаѓа крај на светот Press24Linku deri te artikulli origjinal: Profeci  apokaliptike-vjen fundi i botës

Data dhe koha e publikimit: 23.01. 2017

Data e recensionit: 28. 01. 2017

Recensues: Dimitar Tanurov

KU ËSHTË BËRË FOTOGRAFIA?

Titulli është senzacionalist dhe e tërheq vëmendjen. Edhe pse paralajmëron njëfarë shikimi joshkencor dhe të pakonfirmuar, i nxit lexuesit që të klikojnë, që sipas të gjitha gjasave edhe ka qenë ideja.

Fotografia që përdoret, sipas disa informatave është bërë në Greqi, sipas disa të tjerëve – në Salento. Periudha kohore kur është bërë ajo dhe autori i fotografisë tani për tani nuk mund të përcaktohen. Për këtë arsye, vëndohet në dyshim edhe adekuatësia e saj.

Informata, sipas kategorisë në të cilën është publikuar – “Bota”, do të duhej të paraqesë lajm, mirëpo nëse shihet e gjithë përmbajtja, vërehet se nuk janë respektuar standardet e gazetarisë, gjegjësisht nuk jepet përgjigje në pyetjet kyçe për të cilat duhet të ofrohet përgjigje në kreun e lajmit. Në vend të kësaj, jepet një citim i paqartë, i cili as që është identifikuar në mënyrë precize.

“Nga Salentoja me palma dhe erëra të jugut, deri te Salentoja me borë… Dy ditë borë, dy goditje nga qielli, e di se kjo është fundi i botës, shkruar nga Tafuri”.

E KUSH ËSHTË TAFURI?

E paqartë është kush është “Tafuri” dhe kur është dhënë deklarata. Duke e pasur parasysh se bëhet fjalë për lajm nga kategori aktuale, fitohet përshtypja se është deklaratë e ndonjë personi nga koha e tanishme, e jo për filozofin e njohur italian, Mateo Tafuri, i cili është i njohur si “Nostradamusi italian” dhe i cili ka jetuar prej vitit 1492 deri në vitin 1582. Ai në atë kohë ka thënë se rreshjet e borës, që do të zgjasin dy ditë rradhazi në qytetin italian Salento, i cili është i njohur me klimë të butë, do të jenë paralajmërim i apokalipsës.

Megjithatë, në lajm këto informata nuk janë përpunuar. Duke e hapur lajmin me mendimin e filozofit, tentohet të paraqitet gjendja dhe parashikimi i motit në këtë qytet italian.

Artikulli është në kundërshtim me standardet e gazetarisë, para së gjithash për shkak se edhe në lajmet më të lehta që publikohen në rubrikat, si për shembull, “Argëtim”, “Jeta”, detyrimisht respektohen standardet e gazetarisë gjatë përpunimit të informatës, mirëpo me “rreptësi” më të vogël sa i përket formulimit. Për fat të keq, këtu vetëm janë hedhur informata, të cilat nuk janë sqaruar dhe lexuesi nuk e fiton idenë se për cilin filozof bëhet fjalë , për çka ka folur ai, e as për gjendjen aktuale të motit në jugun e Italisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja