verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ironi dhe keqinterpretim, lajm pa burime por me komente!

on 9 - 09 - 2016       

[Recension: Ahmeti dhe Bejta në kërkim të vendit ku të fshehen pas 11 dhjetorit]

Gazetari nuk guxon të keqinterpretojë një lajm, aq më tepër me tendencë për t’i dhënë konotacion propagandistik. Në këtë profesion, qëllimi është informimi, mirëpo gjithnjë duke u bazuar në fakte dhe dëshmi që përputhen me realitetin, e asnjëherë duke mos pasur qëllim keqpërdorimi. Për humor, qësëndisje dhe tallje, ekzistojnë zhanre tjera të gazetarisë. Lajmi që po recensojmë është bërë me qëllim që një fotografie t’i jepet kuptim tjetër.

Kryetari i BDI-së Ali Ahmeti dhe nënkryetari i kësaj partie Nevzat Bejta janë fotografuar në një shpellë të panjohur. Menjëhrrë pas paraqitjes së kësaj fotografie, kanë shpërthyer komentet më facebook që thonë se Ahmeti dhe Bejta po kërkojnë vend mbi tokë e nëntokë që të fshehen pas zgjedhjeve të 11 dhjetorit.

Të nisemi nga 11 dhjetori, që ende nuk është e qartë për lexuesin se çfarë është, kjo ngaqë edhe pse është thënë në titull, nuk është shpjeguar në tekst. Duke dashur të shtrijë propagandë dhe të imponojë vështrim, teksti nuk ka informuar aspak për ngjarjen (nëse ka pasur të tillë).

Përveç se teksti është bërë duke marrë për bazë lajmi komente nga rrjetet sociale, ai gjithashtu ka pjesë komentimi dhe qëndrime hipotetike, me dozë ironike dhe pa korniza të kritikës konstruktive.

Ahmeti dhe Bejta në kërkim të vendit screenshotLinku deri te artikulli origjinal: “Ahmeti dhe Bejta në kërkim të vendit ku të fshehen pas 11 dhjetorit
Data dhe koha e publikimit: 04.09.2016
Data e recensionit: 05.09.2016
Recensues: Adrian Kerimi

Burimi është çështja më me rëndësi e lajmit, andaj edhe ai duhet të jetë shumë i rëndësishëm dhe relevant, që të merret si ekstrakt lajmi. Jo çdo gjë është lajm, andaj edhe komentet në rrjetet sociale nuk mund çdoherë dhe për çdo gjë të merren si burime dhe të bëhet lajme, të cilat nuk informojnë dhe nuk i japin pasqyrë të realtë të ngjarjeve lexuesit.

Ka pasur edhe komente sipas të cilave Ahmeti dhe Bejta janë bë pjesë e skenarit për të bë fushatë me eshtra dhe varreza, duke tentuar që edhe eshtrat e kufomat e paraardhësve tanë t’i fusin në funksion të mbledhjes së votave me të cilat pastaj dëshirojnë të vazhdojnë “prerodbën” e VMRO-së.

Gazetari, duke u bazuar në mendimet personale, e ka bërë këtë lajm. Por, duhet theksuar se lajmi dallohet me prezencën e fakteve dhe burimeve. Siç ceket edhe në rregullat etike, mendimet dhe komentet personale nuk mund të plasohen në opinion si lajme.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

Jo

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

është i njëanshëm

anshmëri politike, anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

kreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja