verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Konstruksion spinues

on 3 - 03 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

zurnal

[Qytetarë të revoltuar e pyesin Shilegovin: A do ta shesish Maqedoninë? (FOTO)]

Artikulli është komentues dhe paraqet një interpretim të lirë të fotografisë, pa i respektuar me këtë rast zhanret dhe standardet e gazetarisë për informim profesional.

Револтирани граѓани до Шилегов Ќе ја продаваш ли Македонија ФОТО zurnal.netLinku deri te artikulli origjinal: Qytetarë të revoltuar e pyesin Shilegovin: A do ta shesish Maqedoninë? (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 27.02. 2017

Data e recensionit: 02.02.2017

Recensues: Dimitar Tanurov

PËRZIERJE E KEQE

Artikulli, për nga forma e tij, është përzierje e foto-lajmit dhe lajmit, mirëpo nëse analizohet për nga përmbajtja dhe mënyra se si është përgatitur, mund të përfundohet se ka shumë tekst për të qenë foto-ljam, mirëpo shumë pak të dhëna për të qenë lajm.

“As zëdhënësi partiak Petre Shilegov nuk është kursyer nga mllefi i qytetarëve të revoltuar, të cilët ashpër e kundërshtojnë tentimin e Zoran Zaevit dhe të LSDM-së që ta rrezikojnë unitetin e Republikës së Maqedonisë duke e pranuar në tërësi platformën shqiptare dhe duke futur dygjuhësi në gjithë territorin e Maqedonisë”.

Thonë se një fotografi vlen 1.000 fjalë, mirëpo në këtë rast ose fotografia nuk është e aq e mirë për t’i zëvendësuar fjalët ose fjalët nevojiten që në mënyrë komentuese të paraqitet një fotografi e përgjithshme më ndryshe. Në këtë rast, bëhet fjalë për spin, dhe kjo mund të vërehet nëpërmjet elementit komentues, se gjoja, qytetarët kanë shkruar grafit politik në murin e zëdhënësit të LSDM-së, Petre Shilegov. Pohimi i këtillë nuk është i bazuar për shkak se zyrtarisht nuk dihet se a bëhet fjalë për qytetarët të zakonshëm, apo bëhet fjalë për anëtarë partiakë, aktivistë të VMRO-DPMNE-së.

Në artikull, mungon deklarata e Shilegovit, i cili në këtë rast është viktimë e sulmit, e as që ka deklaratë nga MPB-ja, duke pasur parasysh se thuhet se ky nuk është rasti i parë i këtillë.

Në tekst nuk janë respektuar standardet e gazetarisë, të cilat janë përfshirë edhe në Kodin e gazetarëve, sipas të cilit, çdo informatë duhet të hulumtohet detajisht, të merren të gjitha informatat e nevojshme, të bëhet dallim ndërmjet lajmit dhe komentit, të mos nxirren përfundime paushalle, të cilat nuk janë të verifikuara dhe të konfirmuara dhe të sigurohet distancë profesionale gjatë informimit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja