verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kujdes: “Lajm-qepë”!

on 26 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ПАНИКА_ Во продажба портокали заразен_ - http___kurir.mk_svet_vesti-svet_pa 11

[Recension: PANIK: Në shitje portokollë të infektuara me gjak HIV pozitiv]

Teksti nuk është i vërtetë, shkakton panik te qytetarët, ndërsa shkaku kryesor për publikimin e tij është mbledhja e sa më shumë klikimeve. Njëkohësisht, bëhet fjalë për “informatë-qepë”, e cila është e vjetër më shumë se një vit, ndërsa në artikull as që bëhet përpjekje për ta demistifikuar gjithë “teorinë e konspiracionit”.

ПАНИКА Во продажба портокали заразени со ХИВ позитивна крв Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: PANIK: Në shitje portokollë të infektuara me gjak HIV pozitiv

Data dhe koha e publikimit: 14.02. 2016,19:43

Data e recensionit: 18.02.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

INFORMATË E VJETËR DHE JO E SAKTË

“Në internet këto ditë u përhap një lajm shqetësues se Shërbimi doganor i Algjerisë ka zbuluar një sasi të madhe të portokajve, të importuara nga Libia, në të cilat është injektuar gjak HIV pozitiv.”

Теksti bazohet në informata të paverifikuara të cilat përsëri u paraqitën në internet, e të cilat janë të pavërteta. Bëhet fjalë për informatë të pasaktë, e cila për herë të parë u paraqit në muajin mars të vitit të kaluar (2015), ndërsa disa muaj mëvonë – në nëntor, me ndryshime të vogla të të dhënave përsëri u bë hit në rrjetet sociale. Pastaj kishte variacion të lajmit, banane të infektuara me virusin HIV.

Sipas (dez)informatave iniciale nga marsi i vitit të kaluar, shërbimet doganore algjeriane, gjoja, kanë zbuluar portokaj nga Libia të cilat kanë qenë të infektuara me virusin HIV. Teksti i ri, i cili u paraqit fundjavën e kaluar, shkon edhe më larg, duke theksuar se ndoshta bëhet fjalë për “edhe një strategji vrasëse e xhihadistëve në Libi”.

Edhe përkundër asaj se lajmi është vënë në kategorinë “bota”, megjithatë ai dërgon porosi shqetësuese edhe deri te qytetarët e Maqedonisë, njëkohësisht duke u dhënë “këshillë”:

“… edhe pse Maqedonia nuk importon portokaj nga vendet e përfshirë me luftë, megjithatë kontrolloni para se t’i konsumoni.”

Në këtë publikim aspak nuk transmetohet qëndrimi i epidemiologëve se virusi HIV nuk transmetohet nëpërmjet traktit digjestiv dhe se ky virus nuk mund të mbijetojë në kushte të jashtme.

Mënyra e këtillë e informimit është në kundërshtim me parimet Kodit të gazetarëve, më saktë me nenin 1:

Gazetari duhet të botojë informata të vërteta e të konfirmuara dhe nuk do të fshehë të dhëna esenciale e as nuk do të falsifikojë dokumente.

Në qoftë se informata nuk mund të konfirmohet, ose nëse bëhet fjalë për supozim, respektivisht spekulim, kjo gjë duhet cekur dhe botuar.

Publikimi i informatave të pavërteta e dëmton besimin e lexuesve te media, i cili në kërkim të lexueshmërisë më të madhe, mund të ballafaqohet me humbjen e një pjese të publikut.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

paraqet një të pavërtetë

:

informata të rrejshme

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja