verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja

on 17 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ФОТО-Во-ноќен-бар-во-Тетово-фатени-10-странски-државјанки-Е-Вести-crop-resize

[Recension: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja]

Teksti që është subjekt i këtij recensioni është propozim i një lexuesi tonë, i cili pyetet se a janë “shtetaset e huaja” sinonim për kriminele, që duhet të kapen. “Nëse janë viktima të tregtisë me njerëz, si u ndihmohet atyre me atë që publikohen fotografitë e tyre dhe parashtrohet pyetja se kush ua ka dhënë ato portalit?” – pyet lexuesi ynë.

ФОТО-Во-ноќен-бар-во-Тетово-фатени-10-странски-државјанки-Е-Вести-coverLinku deri te artikulli origjinal: FOTO: Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja

Data dhe koha e publikimit: 14.07.2015

Data e recensionit: 13.08.2015

Recensues: Аna Anastasovska

Ajo që ia “vret sytë” lexuesit tno, e me siguri edhe shumë të tjerëve është titulli: “Në bar nate në Tetovë kapen 10 shtetase të huaja”. Fakt është se vajzat punojnë punë ilegale, mirëpo fakt është edhe se ato zakonisht janë viktima të tregtisë me njerëz. Prandaj, ato duhet të mbrohen, e jo të plasohen në media si kriminele të mëdha. Ndoshta më mirë do të ishte sikur në titull do të potencohej se në një bar nate në Tetovë janë kapur njerëzit që i kanë keqpërdorur këto vajza dhe “i kanë shitur” që të përfitojnë.

Pastaj, kontestuese është edhe ajo se në titull potencohen “shtetaset e huaja” dhe kjo është një lloj sinonimi për prostitucion. A nuk ka shtetaset tona që merren me prostitucion ose që janë viktima të tregtisë me njerëz? Mu kjo shihet edhe në tekst.

Prej tyre nëntë janë nga Republika e Serbisë: J.S.(27), М.М.(23), K.S.(28), Ј.Т.(21), М.А.(23), S.М.(30), S.М.(27), Т.Т.(25), А.S.(23), S.G.(20) është nga Republika e Shqipërisë dhe tre shtetase të Republikës së Maqedonisë, V.М.(36), N.K.(32) dhe G.М.(37).

Domethënë në mesin e vajzave ka pasur edhe shtetase të Maqedonisë. Lexuesi ynë, poashtu, ka të drejtë kur thotë se nuk është në rregull të publikohen fotografi të vajzave, veçanërisht pasi nuk është theksuar burimi i fotografive. Prandaj, nuk mund të thuhet se a janë vajzat që gjenden në fotografi mu ato që janë arrestuar. Nëse janë ato, nuk është etike që të publikohen fotografi prej të cilave eventualisht do të mund të zbulohej identiteti i tyre (madje edhe me fytyra të turbullta dhe të kthyera nga ana tjetër), veçanërisht për shkak se ato vajza janë viktima, e jo kriminele.

Në tekst nuk është theksuar asnjë burim i informatave. Teksti i shkruar i ngjan raportit policor, mirëpo megjithatë autori nuk e ka shkruar atë, dhe për këtë arsye nuk mund të konstatohet vërtetësia e pohimeve.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja