verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Lajmi pa përgjigje në të gjitha pyetjet sjell paqartësi

on 28 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: LSDM: Zvërlevski në linjë direkte me Gruevskin]

Parimi bazë i një lajmi është hartimi i tij duke u bazuar në atë që në gazetari njihet si përgjigjja në 6 pyetjet ose “6 W” dhe struktura e njohur si “piramida e përmbysur”. Lajmi që po recensojmë del i mangët për shkak të mos plotësimit të këtyre elementeve.

LSDM  Zvërlevski në linjë direkte me Gruevskin   screenshotLinku deri te artikulli origjinal: Recension: LSDM: Zvërlevski në linjë direkte me Gruevskin

Data dhe koha e publikimit: 23.07.2015

Data e recensionit: 24.07.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Çdo lajm sado i thjeshtë në dukje ose i komplikuar, duhet të përmbushë elementet bazike që të mund të botohet. Aq më shumë është kjo e nevojshme për çështjet që mund të konsiderohen si “delikate” dhe të rëndësishme për opinionin, për çka kërkohen më shumë informacione dhe verifikime. Gazetaria kërkon që shkurt dhe qartë të informohet publiku, por jo duke mos zbatuar rregullat dhe përmbushur elementet. Në rastet, si lajmi që po recensojmë, lajmi menjëherë duket i mangët.

Lajmi s’ka strukturë dhe nuk është fare i qartë. I referohet një konference për shtyp të LSDM-së, por vetëm pak rreshtat nuk qartësojnë, se pse vjen ky reagim.

Publikut i mbetet të hamendësojë se bëhet fjalë për çështje që ka qenë në vëmendje të opinionit: hetimi për publikimin e bombave. Teksti nuk jep me tepër informacion, e posaçërisht rreth problemit se cila është arsyeja e shkëmbimit të akuzave.

Në këtë rast LSDM opozitare reagon pas një kumtesës të Prokurorisë se ka thirrur në ish drejtorin e DSK-së Sasho Mijallkov, kryeshefin e kësaj drejtorie Goran Gruevski dhe të punësuar tjerë në MPB-së.  LSDM opozitare akuzoi Zvërlevskin se ky veprim është i pa drejtë, pasi këto raste duhet të hetojë një prokuror i posaçëm, sipas marrëveshjes politike.

Por këto informacioni duke lexuar lajmin që po recensojmë nuk i merr, pasi lajmi nuk ka të gjitha elementet.

Është normë profesionale që një lajm ti ketë të gjitha palët por edhe informacionet shtesë, në të kundërt ai nuk është i qartë dh dështon në misionin e tij që të informojë publikun.

 

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

:

deklarata të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante,

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

jo nuk e paraqet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja