verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Saktësia më e rëndësishme se shpejtësia

on 28 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Versioni i policisë mbi vrasjen e Shqiponjës]

Lajmi duhet të përmbajë kreun, pastaj përmbajtjen – pjesën ku shtohen të dhënat që mbështesin informacionin  e hyrjes dhe fundin, informacione shtesë. Në gazetari preferohet hyrja të jetë e shkurt dhe të jetë interesant që të bëjë lexuesin të hyjë në tekst. Normat gazetareske thonë se sa më mirë ta njihni ngjarjen aq më e shkurt duhet të jetë hyrja.

aktuale1111Linku deri te artikulli origjinal:Versioni i policisë mbi vrasjen e Shqiponjës

Data dhe koha e publikimit: 23. 06.2015

Data e recenzionit: 25. 06. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

Dinamika e raportimit dhe tendencat që të jesh i pari për lajmin nuk justifikon servimin e lajmit jo mirë të strukturuar dhe të mangët. Tekstit që po e recensojmë i mungon hyrja. Gazetari fillon tekstin me deklaratën për incidentin në Kumanovë.

“Zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Brendshme në Kumanovë, Valentina Nikollovska ka konfirmuar se përleshja e armatosur ka ndodhur në orën 15:30 në lagjen “Bedinje”, në afërsi të Fakultetit të USHT-së. “Gjatë përleshjes, në vendin e ngjarjes është ekzekutuar Xhemail Rexhepi, i datëlindjes 1970, ndërsa ka mbetur i plagosur Shefki Rexhepi, i lindur më 1977, ndërsa personat që kanë qëlluar drejt tyre, janë arratisur në drejtim të panjohur.”

Në tekst nuk është shkruar se çfarë i ka paraprirë deklaratës së zëdhënëses së policisë. Kështu duke mos bërë hyrje të shkurt mbi incidentin që ka ndodhur teksti është larg të qenit lajm i plotë. Informacioni duket jo i plotë dhe një lexues që nuk di për ngjarjen të cilës i referohet teksti, nuk do të kuptojë se për çfarë bëhet fjalë.

Lajmit i mungon struktura e plotë dhe si rrjedhojë ai nuk është i qartë. Tendenca për të nxjerrë sa më shpejtë informacionin nuk justifikon publikime të mangëta. Lajmin e bëjnë të plotë kreu, trupi dhe sfondi,  raportimi pa këto elemente lë publikun të pa informuar saktë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

infoVistinitostKOMENTIMI

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nxit dhunë

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja