verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Vetëvrasje?! Kush thotë ashtu?

on 28 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Самоубиство-во-Волково-Момче-се-фрли-под-воз-Вечер-crop-resize

[Recension: Vetëvrasje në Vollkovë: Një djalë u hodh nën tren]

Artikull që i nënshtrohet këtij recensioni është në rregull, mirëpo ai ka problem me titullin dhe paraqet shembull për atë se si ndonjëherë bëhen gabime në gazetari, kur para kohe nxirren përfundime.

Самоубиство во Волково  Момче се фрли под воз   ВечерLinku deri te artikulli origjinal: Vetëvrasje në Vollkovë: Një djalë u hodh nën tren

Data dhe koha e publikimit: 23.07.2015

Data e recensionit: 27.07.2015

Recenzuese: Аna Anastatasovska

Ky artikull informon për një fatkeqësi në hekurudhën që i ndaj lagjet Vollkovë dhe Novo Sellë, e ku treni ka shkelur një djalë të ri, i cili ka vdekur në vendin e fatkeqësisë.

“Njerëzit që i takuam aty supozojnë se bëhet fjalë për vetëvrasje, prë shkak se djaloshi ka tentuar ta kalojë hekurudhën në momentin kur treni ka kaluar mbi rrugë.”

Domethënë, njerëzit  kanë supozuar se ka qenë vetëvrasje. Nuk është konfirmuar se ka qenë vetëvrajse, që në mënyrë aq senzacionale të transmetohet në titull se ka ndodhur vetëvrasje në Vollkovë dhe se djaloshi është hedhur nën tren.

MPB-ja ka bërë hetim në vendin e ngjarjes dhe së shpejti do të konstatohen shkaqet e fatkeqësisë. A ka qenë vetëvrasje, do të thonë organet kompetente, e jo gazetarët. Ka pasur dëshmitarë të ngjarjes dhe ata mund të tregojnë se çka ka ndodhur. Detyrë e gazetarit është që t’i transmetojë tregimet e tyre, mirëpo jo edhe të nxjerrë përfundime prej tyre.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

relevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja