verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Logjikë e shtrembëruar!

on 28 - 01 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

bnbhbhjh -ljubomir 11

[Recension: Edhe vendimi gjyqësor në Strasburg konfirmoi se Ivanovski ka qenë bashkëpunëtor i shërbimeve]

Gjykata për të drejtat e njeriut në Strasburg para do kohësh i informoi palët nga Maqedonia se e ka anuluar vendimin që e solli Komisioni për verifikimin e fakteve kundër gjykatësit kushtetues në pension, Trendafil Ivanovski. Lënda është hapur me kërkesë të ankuesit Ivanovski, pasi e provoi fatin në gjyqësinë e vendit (Gjykatën themelore administrative, Gjykatën e lartë administrative dhe në Gjykatën Supreme).

Kjo informatë me shtytje të madhe nga rrjetet sociale disi arriti edhe deri te publiku i gjerë, edhe pse kishte përpjekje të qartë për ta ndaluar atë në stilin “Ndaleni Rojtersin”. E pastaj, kur lajmi nuk u ndaluar, filloi një përpjekje tjetër për ta paraqitur atë në dritë krejtësisht të kundërt. Siç është bërë edhe në tekstin që e recensojmë, ku anulimi i vendimit të Komisionit për lustrim  nuk e mohon rolin që ky organ ia ka caktuar gjykatësit Ivanovski – se është spiun! Si ka mundësi?

bnbhbhjh -ljubomirLinku deri te artikulli origjinal: Edhe vendimi gjyqësor në Strasburg konfirmoi se Ivanovski ka qenë bashkëpunëtor i shërbimeve

Data dhe koha e publikimit: 22.01. 2016 17:55

Data e recensionit: 25.01.2016

Recensues: Ljubomir Kostovski

VETËM DY KONTESTIME APO KONTESTIME TË RËNDËSISHME?

“Vendimi i Komisionit më vonë u konfirmua nga ana e organeve kompetente gjyqësore, dhe më pas ai ka ngritur procedurë para gjykatës në Strasburg, ku i ka kontestuar tetë gjëra nga rasti i tij. Prej tyre, gjykatësit i kanë dhënë të drejtë për dy.”

Ky citim flet për një logjikët krejtësisht të mbrapshtë me të cilën shërbehet njeriu i parë i Komisionit për lustrim, i cili, faktikisht, në tekst është interpretuesi i vetëm i vendimit nga Strasburgu. Një artikull korrekt do të duhej të kishte nevojë elementare që ta lexojë “zëshëm” para lexuesve këtë vendim dhe të gjejë së paku redhe një bashkëbisedues i cili në mënyrë të paanshme (Аxhievi është palë në këtë kontekst, të cilin e ka humbur!) do të interpretojë se çka ka dashur të thotë Gjykata e Strasburgut (ju rekomandojmë që në version të shkurtër për këtë të lexoni këtu, ose në tërësi në këtë vend ).

Në interes të së vërtetës, duhet thënë se Gjykata në Strasburg ka vlerësuar se mjaftojnë dy baza që të “rrëzojë” vendimin e lustratorëve të Maqedonisë! Veçanërish, pasi që me faktin e konstatuar se kjo lëndë ka “mungesë të drejtësisë globale”, praktikisht, rrëzohet i gjithë rasti! Këtë teksti është dashur dhe e ka pasur për detyrë që t’ua sqarojë lexuesve, për shkak se Gjykata në Starsburg ka pasur qasje racionale: nëse nuk ka kushte për të ardhur deri te drejtësia, atëherë drejtësia nuk është valide dhe në atë rast vlerësimi i të gjitha detajeve është i kotë. Vetëm në një fjali gjysmë të fshehur media e tregon shkurtimisht atë që, përndryshe në vendim është përshkruar detajisht kur kryeministri i atëhershëm Gruevski, me një fjalim të tij ka pasur ndikim mbi gjithë sistemin gjyqësor, e me këtë edhe mbi këtë komision. E për këtë, në vendimin e Gjykatës mund të gjendet “material” i mjaftueshëm për ta kuptuar sistemin e demaskuar nëpërmjet të të cilit ndahet drejtësia në vend.

Veçanërisht bie në sy fakti se vetëm Axhievit i jepet e drejta të vlerësojë sy ky vendim (përndryshe i pari në serinë që do të pasojë) nuk do të ndikojë mbi qëndrimin e Gjykatës së Strasburgut për ankesat tjera?!

Në tekst, gjithë kohën vërehet përpjekja për ta ruajtur qëndrimin refuzues ndaj gjykatësit të lustruar Ivanovski si spiun, edhe pse vendimi i Komisionit ka rënë(!), që është shumë me rëndësi për këtë titull. Kjo, gjithsesi, duhet ta ruajë edhe neverinë e publikut (ose të publikut “të vet”) ndaj Ivanovskit dhe ai në jetën e vërtetë të diskriminohet.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja