verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Media si gazetë muri për propagandë

on 30 - 06 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

06262015-Republika-Gruveski-crop-resize

[Recension: Gruevski: Qeveria miratoi plan për reforma të reja për integrim evropian]

 

Është krejtësisht normale që politikanët t’i shfrytëzojnë të gjitha kanalet për komunikim, duke i përfshirë edhe rrjetet sociale, për afirmim personal dhe për afirmimin e politikave që i përfaqësojnë. Askush nuk është naiv të mendojë se në profilin personal në Facebook, kryeministri, për shembull, do të jetë objektiv dhe real dhe se nuk do të bëjë propagandë. Kuptohet, ai mund ta bëjë këtë, mirëpo, individët dhe organizatat e matura, të emancipuara mediatike, do të dijnë ta njohin këtë dhe të mos lejojnë që subjektiviteti ose pavërtetësia e tij, të ndijkojë mbi ta.

Kjo më së paku pritet nga mediat. Ata duhet t’i ndjekin aktivitetet e politikanëve në rrjetet sociale, mirëpo vetëm si informatë e cila do të paraqesë shtytje për punë autentike dhe plotësuese gazetareske dhe për përpunim të informatës e cila ka elemente për të qenë lajm në një përmbajtje autentike mediatike.

Gjithçka tjetër, transmetimi i “zhveshur” i propagandës, e bën propaganduese medien që vepron në atë mënyrë – shndërrohet në gazetë muri për propagandë.

06262015-Republika-GruveskiLinku deri te artikulli origjinal: Gruevski: Qeveria miratoi plan për reforma të reja për integrim evropian

Data dhe koha e publikimit: 24.06.2015, 13:44

Data e recensionit: 26.06.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Kjo ka ndodhur me përmbajtjen mediatike dhe me medien, që atë përmbajtje, pa distancë kritike, e ka transmetuar në botimin në internet. E gjithë informata bazohet në statusin e kryeministrit në Facebook.

Në të nuk ka asgjë për atë se a ekziston diku ai plan dhe çka përmban. Media madje as nuk e ka parashtruar pyetjen, për dallim nga disa media të tjera, të cilat njoftuan se janë përpjekur që ta sigurojnë atë plan, mirëpo më kot. Disa media të tjera madje edhe janë përpjekur ta kontaktojnë kryeministrin që ta pyesin për një temë të këtillë të rëndësishme. Kryeministri iu shmang pyetjes së gazetarëve se çka përmban plani.

Dhe, që absurdi të jetë edhe më i madh në ueb-faqen e qeverisë për planin njoftohet ashtu që transmetohet statusi i kryeministrit në Facebook (?!?). Kjo është shumë joserioze për shërbimet qeveritare për marrëdhënie me publikun. Ata është dashur të vendosin link deri te plani. Në qoftë se ekziston.

Si do që të jetë, ky veprim e bën medien që të jetë e anshme.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja