verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Metër që balancon

on 21 - 04 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

protesti

[Recension: Protesta dhe kundërprotesta]

Vlerësimin e publikut se në vend për herë të tretë mbahen një seri protestash (të parat ishin në dimër 2012/13,, të dytat në pranverë të vitit 2015), të cilat janë më masoviket deri tani dhe që mbahen për çdo ditë, si duket, një pjesë e medieve dëshiron ta relativizojë. Në fakt, thuhet se bëhet fjalë për tubim të një numri shumë të vogël njerëzisht. Në kronikën që i nënshtrohet këtij recensioni, ky kuantifikim është “gjysmë me gjysmë” dhe hasi në reagime të fuqishme në mesin e demonstrantëve antiqeveritarë nëpër rrugët e Shkupit.

http___www.telma.com.mk_vesti_protesti-i-kontraprotestiLinku deri te artikulli origjinal: Protesta dhe kundërprotesta

Data dhe koha e publikimit: 19.04. 2016 – 15:57

Data e recensionit: 19.04.2016

Recensues: Ljubomir Kostovski

BALANC ARTIFICIAL

“Përderisa gjysma e qytetarëve i kundërshtojnë politikat e qeverisë, ndërsa gjysma tjetër i mbron, politikanët konfirmuan se do t’i hypin aeroplanit për në Vjenë, ku do të bisedohet dhe do të negociohet për zgjidhjen e krizës politike.” 

Çështja e kuantifikimit të numrit të protestuesve nuk është temë e re që debatohet. Polemika të tillë, posaçërisht, janë zhvilluar në kohën kur protestat te opozita i organizonte Brano Cërvenkovski, ndërsa te pushteti kryeministri i atëhershëm aktual, e tani vetëm lider i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski. E paraqiteshin matematikanë, të cilët në bazë të formulave të tyre llogaritnin se sa njerëz ka pasur nëpër sheshe – vendet ku mbaheshin protestat.

Kuptohet, kjo nuk është gjithmonë më e rëndësishme, e as më vendimtare. Është keq, gjithsesi, të dilet me ndonjë proporcion në mënyrë të paargumentuar. Mirëpo, është keq edhe atëherë kur, sikurse në këtë kronikë, bëhet njëfarë balanci artificial, në kuptim të barazimit të protestave dhe kundërprotestave. Në është dashur të bëhet ndonjë balanci komentues – të mos duket se autori e “mban anën e dikujt” – gjithsesi kanë mundur të shfrytëzohen masa të tjera (këta dhe ata, të parët dhe të dytët…), që do ta pasqyronin qëllimin për të pasur distancë të barabartë nga të gjitha palët.

Mirëpo, “marrja e metrit” me qëllim që të kërkohet simetri, veçanërisht kur në ilustrimin e kronikës shihet se “te njëra palë dhe te tjetra”, së pari, përdoren numër i ndryshëm i policëve për mbrojtjen e objekteve të caktuara. Dhe kur edhe vetë vëzhguesit e kronikës kanë pasur mundësi që të binden në numrin e protestuesve dhe të kundërprotestuesv, të vendoset kualifikimi “gjysmë – gjysmë” nuk është mirë dhe i vjen era politikanizëm. Dhe në fund të fundit, e realitivizon, e madje edhe e devalvon masovitetin e protestës antiqeveritare, e cila para së gjithash, është qytetare.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

pjesërisht

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

është i balancuar

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja