verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Në anën e kundërt të profesionalizmit

on 29 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

СДСМ-намерно-го-урива-Избирачкиот-список-Вечер 11

[LSDM-ja qëllimisht e rrënon Listën zgjedhore]

Teksti që i nënshtrohet këtij recensioni është komentues, manipulues, joobjektiv dhe bën konstatime të pasakta. Qëllimi i këtij publikimi është diskreditimi i opozitës dhe nxitja e lexuesit që të dyshojë në neutralitetin e Komisionit shtetëror zgjedhor. Në rastin konkret krejtësisht është injoruar pala e dytë në tregim.

СДСМ намерно го урива Избирачкиот список ВечерLinku deri te artikulli origjinal: LSDM-ja qëllimisht e rrënon Listën zgjedhore

Data dhe koha e publikimit: 22.01.2016, 17:01

Data e recensionit: 26.01.2016

Recensues: Simona Atanasova

BURIMET TË PAEMËRTUARA DHE AKUZA PAUSHALLE

Kemi pohim se anëtarët e LSDM-së në KSHZ nuk lejojnë që të fillojë pastrimi i Listës zgjedhore dhe për çdo ditë e pengojnë punën. Poashtu ka edhe koment se qëllimi i LSDM-së, gjoja, qenka të shtyhen zgjedhjet për shkak të rejtingut të dobët të partisë, e jo pastrimi i Listës zgjedhore.

Nuk është e qartë se si është nxjerrë përfundimi i këtillë që i shtrembëron edhe qëndrimet e opozitës edhe të kryetarit të KSHZ-së, Aleksandar Çiçakovski. Në tekst si mbështetje për qëndrimet e shprehura është vënë deklarata e parafrazuar nga “burimet”, që janë të paemërtuara dhe jokredibile, që do të thotë se mund të jetë kushdo qoftë, ose askush.

Pas qëndrimit të publikuar manipulativ, në tekst gjerësisht është sqaruar takimi i kryeministrit të përkohshëm Emil Dimitriev me anëtarët e KSHZ-së dhe plotësisht është transmetuar deklarata e tij. Kjo pjesë e tesktit nuk ka asnjë lidhje me qëndrimin e shprehur më parë të se LSDM-ja qëllimisht e rrënon Listën zgjedhore.

Pas transmetimit të detajuar të deklaratës së Dimitrievit, artikulli përsëri i rikthehet konstatimit të dhënë në hyrje se LSDM-ja frikësohet nga zgjedhjet.

Me akuza tendencioze dhe paushalle, të fshehura pas formulimit “burime nga KSHZ-ja” bëhet një konstruksion spinues

…se kryetari Aleksandar Çiçakovski dhe anëtarët e LSDM-së nuk lejojnë të fillojë pastrimi i Listës zgjedhore dhe për çdo ditë e pengojnë punën. Burimet e njëjta thonë se misioni i Çiçakovskit është të krijojë alibi për kërkesat e LSDM-së që të shtyhen zgjedhjet, edhe pse esenca e këtyre kërkesave nuk është Lista zgjedhore por rejtingu i dobët i partisë.

E me këtë rast nuk transmetohet deklarata e krytearit të KSHZ-së, Aleksandar Çiçakovski (i cili është ekspert, e jo anëtar i partisë), që të munden lexuesit vetë të binden në atë se çka në të vërtetë ka thënë ai.

Në pyetjen se a mund të realizohen zgjedhjet më 24 prill, përgjigja ime është se teknikisht zgjedhjet mund të realizohen, mirëpo kontrollimi dhe pastrimi i listës zgjedhore nuk mund të realizohet, që do të thotë se nuk mund të sigurohet listë zgjedhore në të cilën do të kenë besim të gjithë – thuhet në deklaratën me shkrim të Çiçakovskit.

Kështu që, me anashkalimin e kësaj deklarate, mirëpo edhe nëpërmjet spinimit, manipulimit me faktet, në publik imponohet perceptimi se Lista zgjedhore është alibi e opozitës për t’i shtyrë zgjedhjet e parakohshme parlamentare të paralajmëruara për 24 prill. Kështu, i shkruar dhe i plasuar në këtë mënyrë, artikulli me titull: “LSDM-ja qëllimisht e rrënon Listën zgjedhore”, në fakt, i rrënon standardet e gazetarisë profesionale.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, anonime

relevante, jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja