verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Pala e dytë gjithmënë duhet të jetë në tekst

on 18 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Recension: “Miqtë politik” të Zoran Zaevit (FOTO)

Gazetari shpesh “noton” mbi ngjarje duke u munduar të raportojë bazuar në perceptimet e veta mbi ngjarjet e aspak në faktet me të cilat duhet ta saktësojë lajmin që e përcjell para opinionit, para të cilit duhet të bartë përgjegjësi. Në tekstin që recensojmë, ka etiketime për figura të caktuara, herë duke i përgjithësuar e në disa raste duke përmendur edhe emra.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: ““Miqtë politik” të Zoran Zaevit (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 04.02.2016

Data e recensionit: 12.02.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

Ky tekst bazohet në një fotografi të vetme për të cilën autori shkruan ashtu si do ai pa u munduar që ta marrë për prononcim ndonjërin nga protagonistët e ngjarjes për ta sqaruar atë.

“Lideri i opozitës maqedonase sonte në një restorant në Shkup ka shtruar darkë për “këshilltarët” e vet. Në këtë tryezë duket edhe gazetari Muhamed Zekiri i cili siç shihet në foto është personi që mezi ka pritur selife me liderin e opozitës maqedonase.”

Autori e nis titullin me “Miqtë politik” të Zoran Zaevit, duke aluduar në gazetarët që janë në një darkë me liderin e LSDM-së,  dhe diku ka mesi i tekstit miqtë e Zaevit i shndërron në “këshilltarë”. Më pas ai spekulon, se këta të fundit mund të kenë biseduar për strategjitë e opozitës (pa thënë se për ç’strategji konkretisht e ka fjalën). Them spekulon sepse nuk kemi palën tjetër në tekst për të vërtetuar të thënat e autori. Asnjë nga ata që shihen në fotografi nuk është shfrytëzuar si burim. Teksti më pas mëton që ta argumentojë “senzacionin” me thashethemet nga rrjetet sociale, burim ky që jo gjithmonë është relevant për një tekst të mirëfilltë gazetaresk.

“Në rrjetet sociale, madje flitet se këta mund të jenë edhe “këshilltarët” e Zaevit ku mund të kenë biseduar për strategjitë e opozitës në të ardhmen si dhe për ligjin e mediave?!, njofton Tetovasot.”

Opinioni ka nevojë për raportim objektiv dhe jo subjektiv. Produktet që mëtojnë të jenë gazetareske pa qenë të plota, gjithëpërfshirëse, të bazuara në së paku dy burime dhe pa fakte nuk mund të jenë objektive dhe si të tilla bëhen komente të kamofluara me pamje lajmi, kështu duke e thyer parimin bazë të gazetarisë, e që është të qenurit objektiv.

“Gazetari duhet të sigurojë “palën e dytë”, respektivisht t’u jep mundësi të dy palëve të interesuara të produktit gazetaresk ta shprehin qëndrimin e tyre. Kjo edhe më tepër vjen në shprehje kur gazetari shpreh dyshime ose akuza ose kur dikush është objekt i sulmit apo kritikës”, thuhet në Kodin Etik të Gazetarisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

bazohet në fotografi

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja