verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Përmbajtja demanton titullin

on 29 - 10 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: “Lëvizja Besa përgatitet për të qenë opozitë?!”]

Është jashtë çdo norme profesionale që në një produkt gazetaresk të mos e vërtetosh titullin me të cilin prezanton tekstin. Lexuesi pasi vëren titullin futet në tekst për të parë argumentet e asaj që është paralajmëruar në të. Tekstin të cilin e recensojmë tenton që nëpërmjet titullit të defokusojë opinionin.

aktualeLinku deri te artikulli origjinal: Lëvizja Besa përgatitet për të qenë opozitë?!

Data dhe koha e publikimit: 13.10.2015

Data e recensionit: 27.10.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

 

Teksti ka të bëjë me debatin politik të realizaur në emisionin “200” por autori nuk e ka cituar këtë gjë.

Produkti gazetaresk nis me titullin “Lëvizja Besa përgatitet për të qenë opozitë?!” Ndërkaq mes tjerash në tekst, burimi, Afrim Gashi nga “Besa” e konfirmon se ata nuk po përgatiten për të qenë opozitë, por për të fituar zgjedhjet.

“Jo, ne jemi të përgatitur për të fituar në zgjedhje, qoftë të dalim me një listë të përbashkët në zgjedhje”, ka theksuar Gashi. Madje, sipas Gashit, numri i votave apo deputetëve nuk paraqet fuqi në Kuvendin e ardhshëm! “’Besa’ është regjistruar para juve, (i replikon Taravarit) përveç një rizgjedhje nuk ka të drejtë më shumë se një mandat…Këtë ne do ta implementojmë në funksione. Nuk është e drejtë që një njeri të qëndrojë përjetësisht në një post, ajo të harxhon. Kemi shumë njerëz të mirë, pra një gjeneratë të re ku vlerësohet dituria, profesionalizimi…”, ka thënë Gashi.

Kështu, vërejmë se përmbatja e tekstit demanton titullin. Ndërkaq, do të duhej që teksti të argumentonte titullin.

Këtij teksti poashtu i mungon struktura. Gazetari nis me përmbajtjen duke mos bërë një hyrje për të prezantuar atë që do ta trajtojë. Autori nuk ka ndjekur strukturën e piramidës së përmbysur dhe nuk sqaron kalimin nga njëra çështje në tjetrën. Mungon edhe sfondi, ku gazetari do të duhej të paraqiste qëndrimet e deritanishme të opozitës shqiptare rreth një bashkimi të mundshëm.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja