verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Prej realizimit deri te qëllimi përfundimtar ka shumë

on 13 - 07 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Gruevski vo Reka

[Recension: VMRO-ja ATË QË E PREMTON EDHE E REALIZON: Realizohen kërkesat nga vizita e Gruevskit në terren në rajonin e Mavrovës-Dibrës]

Ky është një tekst tepër populist, që ka për qëllim ta lavdërojë liderin e VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski. Me këtë rast, artikulli më tepër i ngjan komunikatës nga buletini partiak, se sa tekstit gazetaresk.

ВМРО ШТО ВЕТУВА РЕАЛИЗИРА Остварени барањата од теренската посета на Груевски на мавровско дебарскиот крај iNFOMAX.mkLinku deri te artikulli origjinal: VMRO-ja ATË QË E PREMTON EDHE E REALIZON: Realizohen kërkesat nga vizita e Gruevskit në terren në rajonin e Mavrovës-Dibrës

Data dhe koha e publikimit: 03.07.2016

Data e recensionit: 13.07.2016

Recensuese: Аna Anastasovska

TITULL BOMBASTIK, TEKST I ZBRAZËT

Vetë titulli i këtij teskti është shumë bombastik, duke paralajmëruar se “realizohen kërkesat nga vizita e Gruevskit në terren në rajonin e Mavrovës-Dibrës”. Mirëpo, më poshtë në tekst e shohim se premtimet janë larg realizimit.

“Gushtin e kaluar, Grueski në cilësi të kryetarit të qeverisë i vizitoi këto vendbanime, bisedoi me banorët dhe i dëgjoi kërkesat dhe nevojat e tyre. Atë që ua premtoi në ato takime, tashmë realizohet”.

Kërkesat e qytetarëve që i ka dëgjuar Gruevski nuk janë realizuar, e as që është duke u punuar në to. E prej realizimit deri te qëllimi përfundimtar ka edhe shumë. Kjo do të thotë se nuk mund të thuhet se diçka ka përfunduar, kur nuk është ashtu  – dhe këtu është spini i parë dhe bindja e publikut në këtë tekst.

“Qytetarët e pjesës perëndimore të Republikës së Maqedonisë, veçanërisht në komunat e Mavrovës-Rostushës, Qendrës së Zhupës dhe Dibrës me dekada pritën t’u realizohet atë që ua kanë premtuar qeveritë e mëparshme. Tani me kënaqësi të madhe thonë se kjo qeveri i ka përmbushur premtime dhe ua ka plotësuar nevojat”.

Spini i dytë gjendet mu në këtë pjesë. Qytetarët me dekata kanë pritur të realizohet atë që ua kanë premtuar qeveritë e mëparshme. Ajo që është fakt, e këtu haptazi është anashkaluar, është se tashmë një dekadë pikërisht Gruevski është në pushtet dhe tashmë një dekadë qeveria e tij e udhëheq vendin. Kështu që është absurde të flitet për qeveri të mëparshme, kur 10 vite qeveria është e njëjtë.

LAVDËRIME ANONIME

Më poshtë në tekst kemi fotografi dhe deklarata nga banorët e pretenduar të cilët janë shumë të kënaqur nga kryeministri dhe shumë e lavdërojnë. Mirëpo, nuk e kemi emrin dhe mbiemrin e tyre, kështu që me lehtësi mund të konstatohet se deklaratat ndoshta janë të trilluara.

Ky tekst është tepër populist dhe ka për qëllim vetëm ta lavdërojë liderin e VMRO-DPMNE-së Nikolla Gruevskin. Me këtë rast, artikulli më tepër i ngjan komunikatës nga buletini partiak, se sa tekstit gazetaresk. Ky artikull e shkel edhe nenin 14 të Kodit të gazetarëve, ku në mënyrë të qartë thuhet se:

Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

2 burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja