verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Jankullovska e dëshpëruar, Stavreski i hidhëruar në mbledhjen e qeverisë pas zbardhjes së aferës me përgjimin

on 17 - 02 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Јанкулоска-натажена-Ставрески-налутен-на-владината-седница-09876-0987-cropresize

 

Ky tekst është shembull klasik për atë se si gazetarët publikojnë informata të peverifikuara dhe të pasakta. Ose, gazetari e ka trilluar lajmin, duke e keqpërdorur të drejtën e garantuar me kushtetutë që ta mbrojë burimin e tij, gjegjësisht të drejtën të shfrytëzojë burime anonime në artikull. Dëshira për të qenë atraktiv dhe për të siguruar lexueshmëri më të madhe ka mbisunduar mbi faktet dhe mbi të vërtetën, që është e palejuesheme në gazetarinë profesionale.

Јанкулоска натажена  Ставрески налутен на владината седница по обелоденувањето на аферата со прислушкувањето   ЛибертасLinku deri te artikulli origjinal: Jankullovska e dëshpëruar, Starveski i hidhëruar në mbledhjen e qeverisë pas zbardhjes së aferës me përgjimin

Data dhe koha e publikimit: 10.02.2015, 23:43

Data e recensionit: 12.02.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

“Kryeministri Gruevski dje në orët e pasdites ka thirrë mbledhje me ministrat e kabinetit të tij, thonë burime të Libertas nga qeveria.”

Ngjarja e përshkruar në këtë tekst zhvillohet në orët e pasdites së ditës së hënë (9 shkurt 2015), ditën kur lideri opozitar, Zoran Zaevi, në konferencën për shtyp i publikoi “bombat” me përgjimin. Në mesin e bisedave të përgjuara që u prezantuan ishte edhe biseda ndërmjet ministrit për financa, Zoran Stavreski dhe ministreshës për punë të brendshme, Gordana Jankullovska.

“Burimi ynë thotë se Stavreski ka heshtur dhe ka qenë dukshëm i padisponuar, ndërsa Jankullovska ka pasur fytyrë të dëshpëruar.”

Edhe pse autori i tekstit shfrytëzon burime anonime, nuk mund të thuhet se lajmi nuk është i vërtetë. Mirëpo, megjithatë, informata se ministri Zoran Stavreski ka qenë në mbledhje dhe ka qenë dukshëm i padisponuar nuk është e vërtetë. Kjo mund të konstatohet nga lajmi i publikuar në portalin e njëjtë, disa orë më parë. Në fakt, portali në orën 18:55 e ka publikuar lajmin se Stavreski një ditë më parë, gjegjësisht të hënën (9 shkurt 2015), ka qenë në Londër, ku ka realizuar takime me përfaqësues të komunitetit afarist. Lajmi mund të shihet në këtë link.

Nëse portali i pari e ka publikuar lajmin se ministri ka qenë në Londër, e disa orë më vonë publikon lajm se ministri ka qenë në mbledhje të qeverisë, mendohet për të njëjtën ditë, logjikisht parashtrohet pyetja, a ka arritur Stavreski të teleportohet? Është e qartë se fizikisht është e pamundur dikush jetë i pranishëm në të njëjtën kohë, në të njëjtë ditë, në dy vende, në Shkup dhe në Londër.

Prandaj, lajmi për prezencën e Stavreskit në mbledhjen e qeverisë dhe për disponimin e tij bie në ujë. Sipas kësaj, lexuesi lehtë mund të konstatojë edhe se ndoshta fare nuk është mbajtur mbledhja e qeverisë, dhe se i gjithë teksti është fryt i imagjinatës së bujshme të autorit ose të informatave jo të sakta të burimeve anonime të cilat autori nuk i ka verifikuar para se t’i publikojë.

Kodi i gazetarëve parasheh se gazetari gjithmonë duhet të publikojë informata të sakta, preicze dhe të verifikuara. Është fakt se ky tekst është atraktiv, mirëpo një pjesë e informatave që prezantuara në të nuk janë të sakta.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

deklratata jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja