verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Ruajuni! Shqiptari përpiqet të plaçkisë një familje maqedonase në Pargë

on 27 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

07222015-Vecer-Alb-Kradec-crop-resize

Ky është njëri nga shembujt e skajshëm të gazetarisë joetike. Sa është e rëndësishme përkatësie kombëtare ose etnike e vjedhësit, e të plaçkiturve ose e atij që e ka paraqitur vjedhjen ose ka paralajmëruar për atë? Aspak nuk është e rëndësishme.

Mirëpo, para se të kalojmë në elaborimin e konstatimit tonë nga qëndrimi paraprak i këtij recensioni të raportit gazetaresk për këtë ngjarje, do t’i referohemi nenit 10 të Kodit të gazetarëve, i cili thotë:

Gazetari nuk do të krijojë me vetëdije e as që do të përpunojë informacione që i rrezikojnë të drejtat dhe liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë dhe diskriminim në çfarëdo qoftë baze (nacionale, fetare, racore, gjinore, sociale, gjuhësore, të orientimit seksual, politike…).

07222015-Vecer-Alb-KradecLinku deri te artikulli origjinal: Ruajuni! Shqiptari përpiqet të plaçkisë një familje maqedonase në Pargë

Data dhe koha e publikimit: 21.07.2015, 20:19

Data e recensionit: 24.07.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Vjedhja, ngjarja për të cilën njofton kjo përmbajtje mediatike, me gjasë është një dukuri e rregullt në këtë periudhë të vitit nëpër vendet turistike. Këtu nuk duam të nënvlerësojmë asgjë që lidhet me këtë dukuri, e as traumën e të plaçkiturve. Përkundrazi, bashkëndjejmë me ta, mirëpo themi se nuk ka asnjë shenjë se ka ndonjë trend që shqiptarët t’i plaçkisin maqedonasit edhe atë vetëm maqedonasit në mënyrë të vazhdueshme. Një trend i tillë do të ishte i vlefshëm si informatë gazetareske, mirëpo kështu kemi vetëm një lajm senzacionalist.

Këto e vërteton edhe titulli. Ai është tendencioz, sa që të çon “të bërtasësh”.

Prandaj, i referohemi edhe nenit 11 të Kodit të gazetarëve i cili në mënyrë kualitative dhe paralajmëruese e plotëson nenin paraprak, të 10-të të Kodit, që e përmendëm më lartë:

Gazetari do t’u përmbahet edhe standardeve shoqërore dhe korrektësisë dhe do t’i respektojë dallimet etnike, kulturore dhe fetare në Maqedoni.

Për fat të keq, për arsye të panjohura, për disa gazetarë këto rekomandime janë të largëta, mirëpo këtu janë “rojtarët” mediatikë qytetarë që t’i regjistrojnë dhe t’i potencojnë ato.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

Sipas të gjitha gjasave

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

të fshehura

nuk nxit dhunë

në mënyrë të fshehur

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente kualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja