verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recenzion: Mitevski: Jankullovska urdhëroi përdorimin e helikopterëve me bomba në Kumanovë

on 9 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Mediet gjithmonë në një tekst gazetaresk duhet të kenë dy palët. Gazetari duhet tu japë hapësirë palëve që përfshihen në tekst që ti sqarojnë qëndrimet e tyre. Ndërkohë rendja për të botuar sa më shpejtë lajme që merren nga portale në gjuhë të tjera nuk justifikon mospërmbushjen e këtij parimi.

download (6)Linku deri te artikulli origjinal: “Mitevski: Jankullovska urdhëroi përdorimin e helikopterëve me bomba në Kumanovë”

Data dhe koha e publikimit: 02.07.2015

Data e recenzionit: 04. 07. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

 

Interesi për lajmin që po recensojmë është i madh. Pas ngjarjeve në Kumanovë publiku me të drejtë dëshiron të informohet për detajet e tjera. Por lajmi është marrë nga një portal në gjuhën maqedonase dhe në lajm kemi njërën palë. “Ish-ministrja Gordana Jankullovska urdhëroi përdorimin e helikopterëve të pajisur me bomba, që është në kundërshtim me rregullat për përdorimin e forcës proporcionale në një zonë të banuar urbane, siç është Lagjja e Trimave, ka vlerësuar ish-shefi i Drejtorisë për Siguri dhe Kundërzbulim, Goran Mitevski, në një deklaratë për portalin Kirilica”.

Qëndrimin i ish-shefit të Drejtorisë për Siguri dhe Kundërzbulim është me shumë interes, sepse si një zyrtar i lartë ai mund të ketë informacione që zgjojnë interesin e publikut dhe me të drejtë deklaratat e tij mund të përbëjnë lajm. Por megjithatë ato janë vetëm njëra anë, tekstit i mungon qëndrimi i Gordana Jankullovskës, tani ish Ministre e Brendëshme, apo dhe vetë Ministrisë së Brendshme.

Një raportim i këtillë shihet si i njëanshëm. Pavarësisht qëndrimeve dhe dyshimeve të konsiderueshme në publik, sërish lajmi që përmban një akuzë duhet të ketë të reflektuar edhe të akuzuarin.

Nëse akuzojmë dikë për papërgjegjshmëri atëherë kodi etik i gazetarisë na mëson që duhet tu japim hapësirë edhe atyre të sqarojnë qëndrimet e tyre, në mënyrë që lajmi të jetë i plotë të përmbajë të gjitha palët dhe të jetë sa më i qartë për lexuesin.

Kjo duhet bërë edhe kur informacioni paraprak merret nga medie të tjera. Nuk mbetet pa përgjegjësi profesionale media apo gazetari që përcjell një informacion nga medie tjetër, pa e verifikuar apo pa e balancuar kur është e qartë lajmi ka nevojë për një gjë të tillë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

zyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja