verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shakaja nuk mund të merret si e vërtetë

on 9 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

07072015-Republika-Drahmi-crop-resize

[Recension: Përfundoi referendumi: Greqia kalon në drahma]

 

Ka dy të pavërteta në përmbajtjen mediatike që e recensojmë. E para në titull, për shkak se nuk mund të përdoret titull i cili në mënyrë kategorike thotë se Greqia ka kaluar në drahma, ndërsa e dyta është teksti dhe pohimet në të, që janë marrë në bazë të një fotografie nga një llogari fiskale. Prej saj mund të shihet se në momentin kur është bërë fotografia (5 korrik, në orën 12:13) referendumi as që kishte përfunduar, e as llogaria nuk është paguar në valutën e vjetër greke.

07072015-Republika-DrahmiLinku deri te artikulli origjinal: Përfundoi referendumi: Greqia kalon në drahma (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 05.07.2015, 22:53

Data e recensionit: 07.07.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Po, është e vërtetë se gazetarët mund të bëjnë shaka ose të marrin përmbajtje që janë satirë ose të ngjashme, mirëpo kjo duhet të theksohet në mënyrë të qartë.

Në këtë rast, në vend të titullit të tillë, i cili nuk është i vërtetë, ka mundur të “luhet” me ironi dhe me satirë, që përkon me mentalitetin dhe disponimin e qytetarëve të vendit fqinj, mirëpo, e potencojmë edhe një herë, kjo duhet të shënohet në mënyrë të qartë.

Sepse, edhe sipas Kodit të gazetarëve, e vërteta dhe saktësia janë parime kryesore të gazetarisë. Ashtu thotë neni 1 i Kodit:

Gazetari duhet të publikojë informata të sakta, të verifikuara dhe nuk do të fshehë të dhëna esenciale dhe nuk do të falsifikojë dokumente. Nëse informata nuk mund të vërtetohet, ose bëhet fjalë për supozim, përkatësisht spekulim, kjo duhet të thuhet dhe të publikohet. Saktësia e informatës duhet të provohet sa më shumë të jetë e mundur.

Kuptohet, në gazetari gjithmonë ka vend për shaka dhe humor të mirë, mirëpo ato assesi nuk guxojnë ta zëvendësojnë të vërtetën ose të përdoren në mungesë të kreativitetit ose për shkak të dëshirës për të qenë me çdo kusht me orientim senzacionalist.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

deklratata jo të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja