verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Reciklimi i propagandës

on 29 - 06 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

06252015-Kurir-Sekerka-crop-resize

[Recension: Roli i Shekerinskës në krijimin e krizës politike dhe shkaktimit të dëmit për Maqedoninë!]

 

Sa dëshpëruese duhet të jetë nevoja që të denonconi, gjegjësisht publikisht ta akuzoni dikë vetëm për shkak se reagon me rrotullimin e syve dhe me grimasë nervoze? Mund ta kuptojmë si rezultat i verbërimit që i kap ata gjatë dueleve të ndërsjella dhe si pasojë e mungesës së kreativitetit. Mirëpo, assesi nuk mundemi ta kuptojmë, e as ta pranojmë si arsye për të shkruar tekst gazetaresk.

Ai konstatim, edhe sikur të jetë i saktë, është shumë larg kritereve themelore që duhet ta posedojë një informatë për t’u bërë lajm mediatik.

06252015-Kurir-SekerkaLinku deri te artikulli origjinal: Roli i Shekerinskës në krijimin e krizës politike dhe shkaktimit të dëmit për Maqedoninë!

Data dhe koha e publikimit: 24.06.2015, 13:12

Data e recensionit: 25.06.2015

Recensues: Zoran Bojarovski

Ja, që të mos akuzohemi për selektivitet dhe subjektivitet, ua ofrojmë që ta shihni edhe në këtë recension fjalinë kryesore:

“Kur lideri bën ndonjë kiks ose ndonjë gabim, ajo (Shekerinska, v.j.) reagon me rrotullimin e syve dhe me grimasë nervoze.”

Për shkak të këtij “konstatimi” të pakuptimtë, si “risi” në këtë turlitavë mediatike, është përsëritur e gjithë kanonada e mëparshme mbi nënkryetaren e LSDM-së…

E, kanonada përmbëhet nga një kompilim i sulmeve tashmë të publikuara, të recikluara, që të krijohet një iluzion se bëhet fjalë për përmbajtje të re mediatike.

Në këtë recension nuk do të futemi në teknikat e propagandës, njëra prej të cilave thotë: “Publiku absorbon ngadalë, prandaj informatat duhet të përsëriten në cikle të caktuara dhe me intensitet të caktuar”, për shkak se jemi duke i përsëritur aq shpesh, sа që mund të na stolisin me akuzën e njëjtë.

Gjithsesi, nuk do ta lëshojmë rastin që ta theksojmë anshmërinë e hapur politike në këtë tekst, që është në kundërshtim me nenin 14 të Kodit të gazetarëve:

Raportimi nga proceset policore, veçanërisht nga zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar. Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale nga subjektet politike.

Poashtu, është shkelur edhe neni 16, për shkak se media dhe përmbajtja mediatike janë përdorur për t’i qëruar hesapet me kundërshtarët politikë:

Gazetari do ta ruajë reputacionin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin e ndërsjellë dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesaspet me individë, duke i përfshirë edhe kolegët e tij.

Аh, po. Të mos e harrojmë edhe titullin. Sikur është formuluar për ndonjë punim shkencor nga koha e dialektikës shkencore marksiste-leniniste. Si për shembull: “Roli i armiqve të popullit në ndërtimin e shoqërisë më të mirë me mirëqenie në pesëvjeçarin e ardhshëm”.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

:

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

:

:

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja