verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shembull eklatant për gjuhën “patriotike” të urrejtjes

on 30 - 04 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Тито Петковски се заканува со насилство iNFOMAX-crop-resize

[Recension: Turp për moshën: Tito Petkovski kërcënohet me dhunë kah mesi i muajit të ardhshëm]

Artikulli është politikisht i anshëm, përplot me komente dhe me epitete ofenduese, si “imbecil”, “tradhëtar” dhe të ngjashme, në llogari të liderit të PRSD-së, Tito Petkovski, që kanë për qëllim ta diskreditojnë personalitetin dhe veprimin e tij politik.

Тито Петковски се заканува со насилство iNFOMAXLinku deri te artikulli origjinal: Turp për moshën: Tito Petkovski kërcënohet me dhunë kah mesi i muajit të ardhshëm

Data dhe koha e publikimit: 19.04.2015

Data e recensionit: 22.04.2015

Recensues: Аna Anastasovska

“Renegati i LSDM-së, anëtar i Partisë komuniste të Maqedonisë (PKM), shëtitës i përjetshëm nëpër fotele, tradhëtar absolut bile edhe i kolegëve të tij partiakë dhe përkrahës i pensionuar i terroristëve të UÇK-së nga Tetova, u kërcënuar me dhunë dhe trazira kah mesi i muajit të ardhshëm.”

Që në fillim të tekstit, i cili është larg të gjitha standardeve gazetareske, autori përdor gjuhë të urrejtjes dhe etiketim, me çka e shkel nenin 10 të Kodit të gazetarëve, dhe toni i tillë vazhdon deri në fund të artikullit.

Në Kod, në mënyrë precize dhe të qartë thuhet se:

Gazetari nuk do të krijojë me vetëdije e as që do të trajtojë informacione që i rrezikojnë të drejtat dhe liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urretjes dhe nuk do të nxisë dhunë dhe diskriminim në çfarëdo qoftë baze (nacionale, fetare, racore, gjinore, sociale, gjuhësore, orientimit seksual, politike…).

Autori nuk është përpjekur që lexuesit t’i ofrojë ndonjë fakt ose dëshmi, por vetëm mendimet dhe kualifikimet e tij për Petkovskin. Është e vërtetë se gazetari ka të drejtë të komentojë dhe të anojë politikisht, mirëpo jo në këtë mënyrë, veçanërisht nëse nuk është theksuar në mënyrë të qartë, me emër dhe mbiemër, autori i tekstit. Në artikull, lideri i PRSD-së prezantohet si ndonjë fundërrinë, i cili, gjoja, bën vepër penale dhe bën thirrje për dhunë. Është përcjellë deklarata e Petkovskit e dhënë për agjencinë “Meta”, mirëpo në deklaratë askund nuk mund të dallohen thirrjet e tilla.

“Edhe në vendin tonë, mirëpo edhe në rajon, janë të njohura disa metoda për ndërrimin e pushtetit. Metoda e parë është duke u uhvilluar, e ajo është duke i publikuar të gjitha punët e ndyta që i ka bërë pushteti, gjatë periudhës së kalur. Nëse me këto audio-biseda komprometuese pushteti nuk tërhiqet, atëherë me gjasë kah fundi i këtij muaji ose fillimi i muajit të ardhshëm, do të ketë protesta masovike, me qëllim që të bjerë pushteti i Gruevskit – deklaroi Petkovski.”

Ajo që është fakt në deklaratën e Petkovskit është ajo se ai paralajmëron protesta masovike kundër Qeverisë dhe kjo nuk është vepër penale, por e drejtë e garantuar kushtetuese e çdo individi. Është mirë që në artikull është transmetuar e gjithë deklarata e Petkovskit, ashut që lexuesi ka mundësi ta lexojë dhe të fitojë pasqyrë të qartë për qëndrimet e tij, e jo për qëndrimet e autorit, i cili, është e qartë, dëshiron të manipulojë me publikun.

Në kohën e fundit, si kërpudha pas shiut mbijnë artikuj të këtill dhe të ngjashëm, që promovohen si gazetareske, e në fakt, janë shumë larg standardeve gazetareske. Në to shpeshherë mund të dallohet gjuha “patriotike” e urrejtjes, e cila është përshkruar në analizën e magjistrit për të drejtat e njeriut, Zharko Trajanoskit, me titull Gjuha “patriotike” e urrejtjes: urrejtja ndaj “armiqve” të brendshëm. Sipas Trajanoskit, gjuha “patriotike” e urrejtjes shpeshherë përdoret si instrument për dhunën psikologjike mbi kritikuesit e pushtetit aktual, nga politikanët, gazetarët dhe kolumnistët proqeveritarë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

deklratata jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

i pavërtetë

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja