verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shkaktim i panikut me të dhëna jo të plota

on 17 - 08 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Ruska analiza

[Recension: PARALAJMËRIM NGA MEDIET RUSE: SHBA-të planifikojnë kaos në Maqedoni, Serbi dhe në Greqi!]

Теksti ka informata paushalle dhe deklarata të parafrazuara nga analistë, të cilët askund nuk janë identifikuar, e as që janë përpunuar në tërësi pohimet që pretendohet se janë të tyre. I paraqitur në këtë mënyrë – duket sikur teksti ka vetëm një qëllim – të shkaktojë panik.

infomaxLinku deri te artikulli origjinal: PARALAJMËRIM NGA MEDIET RUSE: SHBA-të planifikojnë kaos në Maqedoni, Serbi dhe në Greqi!

Data dhe koha e publikimit: 12.08. 2016

Data e recensionit: 15. 08. 2016

Recensues: Dimitar Tanurov

Hyrja e artikullit paralajmëron se bëhet fjalë për analizë, të cilën gazeta serbe “Informer” e transmeton nga mediet ruse.

“Rrjedha turke” është rrezik për gjithë Ballkanin dhe SHBA-të do të jenë të qeta vetëm nëse Athina, Shkupi dhe Beogradi heqin dorë nga partneriteti me Moskën dhe kthehen nga Uashingtoni, transmeton gazeta serbe “Informer”. Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk do të lejojnë vazhdim të ndërtimit të gazsjellësit “Rrjedha turke” dhe janë të gatshëm të organizojnë trazira përgjatë trasës së saj, gjegjësisht në Greqi, Maqedoni dhe në Serbi, аnalizojnë mediet ruse.

Megjithatë, në asnjë pjesë të tekstit nuk theksohet se për cilat medie ruse bëhet fjalë, e as cilët janë analistët që i paraqesin qëndrimet e tyre dhe në çka i bazojnë pohimet e tyre.

Pastaj, në tekst thuhet se gjoja SHBA-të kanë tentuar të shkaktojnë luftë në Maqedoni. Informata është “përplasur” pa e precizuar se me cilën periudhë ka të bëjë pohimi, e as që është përpunuar detajisht dhe nuk është mbështetur me fakte, e poashtu shtohet se kjo paska qenë porosi paralajmëruese për Serbinë, nëse vazhdon ta mbështesë “Rrjedhën turke”.

Në pjesën tjetër të tekstit nuk ka asnjë përpunim të informatave të prezantuara paraprakisht, por jepen deklarata të kryetarit të Turqisë, Rexhep Taip Erdogan dhe të ambasadorit turk në Rusi, pas vizitës në Moskë për ringjalljen e projektit “Rrjedha turke”.

Informimi i këtillë jo i plotë shkakton panik të panevojshëm, duke pasur parasyhs se lexuesit nuk kanë qasje në analizën e plotë, e as që kanë ide se kush janë analistët dhe ku bazohen pohimet e tyre. Gjatë transmetimit të analizave, gjithmonë duhet pasur parasysh se ato duhet t’i përmbajnë të gjitha informatat e nevojshme, e në rast se transmetohet vetëm një pjesë e analizës, në të duhet të vendoset link deri te artikulli origjinal, që lexuesit të mund të informohen në mënyrë burimore.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.