verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Si dëshira për klikime e vret vërtetësinë

on 13 - 10 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Firefox_Screenshot_2015-10-08T20-48-05.451Z-crop-resize

[Recension: Varet kamermanja nga Hungaria që i pengoi migrantët]

Titull shumëëëëëë i gabuar…

Firefox_Screenshot_2015-10-08T20-48-05.451ZLinku deri te artikulli origjinal: Varet kamermanja nga Hungaria që i pengoi migrantët

Data dhe koha e publikimit: 05.10.2015, 20:42

Data e recensionit: 08.10.2015

Recensues: Vlladimir Mirçeski

Vërtetësia në çdo tekst gazetaresk varet nga ajo se a është e saktë informata në të gjiha segmentet e produktit. Kjo nënkupton se elementet nga të cilat është i përbërë artikulli duhet të korespondojnë ndërmjet vete në pjesën e vërtetësisë. Nuk mundet titulli, si në këtë rast, të dallojë nga përmbajtja. Është absolutisht e palejueshme që senzacionalizmi në titull, që është plasuar për shkak të dëshirës për klikime, ta lë pas dore saktësinë. Ta qartësojmë, kamermanja e cila e zemëroi gjithë opinionin botëror pas aktit të saj të marrë, nuk është VARË, siç është publikuar këtu. Më saktë, një artist boshnjak ka vizatuar një karikaturë ku kamermanja është lidhur për njërën këmbë me kokën teposhtë, gjë që është theksuar qartë në artikullin e njëjtë. Domethënë titulli nuk është i vërtetë, është tendencioz dhe e orienton publikun në drejtim të gabura.

Gazetari duhet të publikojë informata të sakta, të verifikuara… – Kodi i gazetarëve.

Ideja e titullit në masë të madhe duhet të varet, të burojë nga teksti të cilit i përket, të përputhet me të dhënat, pikëpamjet e tekstit” – Zhanret e gazetarisë.

Pasi konstatuam se titulli konkret në çdo aspekt është i papranueshëm, që në të ardhmen të mos përsëriten raste të këtilla do të përmendim një pjesë të standardeve botërore për formulimin e titujve.

4 imperative për shkruarjne e titujve:

  • duhet të jenë të saktë;
  • duhet të kuptohen lehtë;
  • duhet ta tërheqin vëmendjen;
  • duhet ta përcaktojnë tonin e artikullit.

Test: Shija-аtraktiviteti-qartësia-vërtetësia

  • a ka elemente të pashijes?
  • a e tërheq vëmendjen e lexuesve?
  • a do të komunikojë shpejt dhe qartë?
  • a është i saktë, i vërtetë?

(Shkolla për gazetari, Universiteti i Kolumbisë)

Domethënë, është varë kamermanja, mirëpo në karikaturë, e ajo që është varë, për fat të keq, është vërtetësia.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nëse lexohet vetëm titulli "jo"

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

nuk i përcjell në mënyrë të qartë

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

edhe po edhe jo

autori (burimi) është theksuar në mënyrë selektive

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja