verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Supozimet rrisin dyshimet për profesionalizëm

on 27 - 02 - 2016       

[Recension: LSDM po përgatit “bomba” të reja, pushteti punësime partiake]

Burimet anonime brendapartiake të mediave çdo ditë nxjerrin në dritë informacione të reja por shpesh edhe shumë të dyshimta. Gjatë raportimit të tyre nuk duhet të nënvlerësohet fakti se janë të dyshimta dhe kur është nevoja, ky fakt edhe të përmendet. Përveç asaj, nuk është në rregull që të mbushën të gjithë lajmet me burime anonime sepse do të rritet dyshimi për manipulime ose shpifje.

LSDM po përgatit “bomba” të reja pushteti punësime partiake – LAJMLinku deri te artikulli origjinal: LSDM po përgatit “bomba” të reja, pushteti punësime partiake

Data dhe koha e publikimit: 17.01.2016

Data e recensionit: 25.01.2015

Recensues: Benjamin Arifi

Teksti në fjalë thirret vetëm në burime anonime, për të cilat nuk ka informacion nëse është tentuar të verifikohen në formë zyrtare. Shpeshherë, burimet partiake që ngelen anonime tentojnë të plasojnë në opinion spin-informacione për të matur pulsin e publik, që vetvetiu cenon kredibilitetin e këtyre burimeve. Prandaj, e pakta që duhet bërë është që të kërkohet qëndrim zyrtar nga personat përgjegjës për komunikim me mediat, në rastin konkret të LSDM-së, dhe të përcillet qoftë edhe hezitimi i komentimit zyrtar.

 “Mbi 90 për qind e përfaqësuesve të organeve partiake të LSDM-së kërkojnë nga kryetari i partisë që të vazhdojë publikimin e të ashtuquajturave bomba me qëllim që pushteti të zhveshet deri në palcë dhe të dalin në shesh të gjitha aferat e tyre”, thonë për Lajm këto burime partiake.

Gjithashtu, tekstit i mungojnë informata bazike rreth gjendjes faktike lidhur me problematikën e cila trajtohet. Respektivisht, teksti nuk tregon se kryetari i LSDM-së Zoran Zaev i ka dorëzuar materialet e përgjuara në Prokurorinë Speciale, duke u zotuar se nuk ka kopje të tjera. Përfshirja e kësaj informate është e domosdoshme në këtë tekst.

Edhe pjesës tjetër të tekstit i mungojnë informacione të rëndësishme dhe e bëjnë tekstin tejet të cunguar.

 Burimet tona thonë se partitë në pushtet të vetëdijshme se “bombat” e reja eventuale do të jenë shumë më të fuqishme se ato që janë publikuar deri tani, po përgatisin strategji për punësime të reja masovike partiake. Për realizimin e këtij qëllimi, pushteti ka filluar sërish të shqyrtojë mundësinë për ndryshim të ligjit për pensionim. Me këto ndryshime synohet të pensionohen femrat në moshë 60 vjecare, kurse meshkujt në moshë 62 vjecare, me cka në administratën shtetërore dhe ndërmarrjet publike do të liroheshin së paku 10 mijë vende të lira pune.

Derisa autori nuk sjell shifra zyrtare ose deklarata të funksionarëve kompetent lidhur me të punësuarit në prag pensioni, atëherë shifra e përmendur mbetet paushalle. Një tekst i mirëfilltë gazetaresk duhet të bazohet vetëm në fakte dhe jo të operojë me supozime.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja