verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst me kute të dyfishta

on 6 - 02 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

pres 24

[Recension: Ivanovi përsëri do t’ia japë mandatin VMRO-DPMNE-së?]

Vazhdimi i sagës “Kujt do t’ia japë mandatin Ivanovi”. Në detin e shkrimeve për këtë temë, ky tekst na plason një hipokrizi të rrallë, duke i anashkaluar krejtësisht ndodhitë gjatë tre javëve të kaluara – kërkon nga LSDM-ja të tregojë se ka shumicë në Kuvend që ta fitojë mandatin për formimin e qeverisë. Me këtë rast, krejtësisht anashkalohet fakti se më 9 janar kryetari i vendit, pa dëshmi se ka mbështetje nga 61 deputet, mandatin ia dha Nikolla Gruevskit?!

 1111Linku deri te artikulli origjinal: Ivanovi përsëri do t’ia japë mandatin VMRO-DPMNE-së?

Data dhe koha e publikimit: 30.01.2017, 11:06

Data e recensionit: 31.01.2017

Recensues: Vlladimir Mirçeski

  

INTERPRETIM I QËLLIMSHËM I KUSHTETUTËS

Në fakt, artikulli paraqet manifestim mediatik të kuteve të ndryshme për punën e njëjtë. Teksti i panënshkruar nga askush dhe pa iu referuar asnjë burimi, thotë se LSDM-ja mund ta marrë mandatin vetëm nëse paraprakisht siguron shumicë parlamentare.

“LSDM-ja nuk mund ta marrë mandatin për formimin e qeverisë në qoftë se paraprakisht nuk siguron shumicë në Kuvend. Në bazë të Kushtetutës, më saktë sipas nenit 90 të tij, Kryetari Ivanov është i obliguar që mandatin t’ia japë atij që ka shumicë në Kuvend”.

Kemi interpretim klasik të qëllimshëm të Kushtetutës. Në tekst shtrembërohet ajo që thuhet në Kushtetutë (edhe pse në tekst citohet qartë) dhe interpretohet në mënyrë që i përgjigjet VMRO-DPMNE-së. Kushtetuta parasheh se “рresidenti i Republikës së Maqedonisë e ka për detyrë që në afat prej dhjetë ditëve, nga dita e konstituimit të Kuvendit, mandatin për formimin e Qeverisë t’ia besojë kandidatit të partisë, përkatësisht partive që kanë shumicë në Kuvend”.

E nëse shkojmë sipas logjikës së artikullit, atëherë pse herën e parë, para pothuajse një muaji, Ivanovi nuk ia dha tashmë mandatin e kthyer VMRO-DPMNE-së pasi partia të dëshmonte se ka shumicë prej së paku 61 deputetësh? Si tani insistohet që këtë kriter ta plotësojë LSDM-ja, si opcion i dytë për mandatar, ndërsa opcioni i parë ka kaluar pa këtë kusht? A kishte Gruevski dëshmi kur e mori mandatin? Shumë e qartë – jo, që edhe u pa pasi në afatin e paraparë nuk arriti të formojë qeveri.

Dëshmi më e madhe për anshmëri, shëndosh.

JOOBJEKTIVITET

Joobjektiviteti vazhdon edhe më tutje me atë që për pohimet e bëra më sipër citohet vetëm një “ekspert”, i cili, për fat të keq, me paraqitjet e tij manifeston mbështetje të pakufishme për hapat dhe për politikat e VMRO-DPMNE-së. Ja vetëm disa argumente të tilla:

Dhe në fund, përsëri një pjesë “anonime” me dofarë prognozash të cilat më shumë u ngjajnë dëshirave dhe pritjeve të një partie.

“Një pjesë e njohësve të rrethanave politike nuk e hedhin poshtë mundësinë që pas dështimit të BDI-së dhe VMRO-DPMNE-së, ato përsëri të merren vesh dhe të formojnë përbërje të re qeveritare, në pranverë apo në vjeshtë të organizohen zgjedhje të reja parlamentare në vend”.

Produkt jocilësor që nuk turpërohet nga mungesa e qasjes objektive.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja