verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst pa asnjë informatë

on 13 - 09 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

kamerite-go-snimile-momentot-koga-malata-jana-ja-fati-za-raka-zhenata-koja-ja-odnese-vo-smrt-reporter-cover

[Recension: Kamerat e kanë inçizuar momentin kur Jana e vogël e ka kapur për dore gruan që e çoi në vdekje]

Teksti që i nënshtrohet këtij recensioni është jo i plotë, gjegjësisht i mungojnë më tepër informata që lexuesi të ketë pasqyrë të qartë për ngjarjen e cila përshkruhet në të.

kamerite-go-snimile-momentot-koga-malata-jana-ja-fati-za-raka-zhenata-koja-ja-odnese-vo-smrt-reporter-mkLinku deri te artikulli origjinal: Kamerat e kanë inçizuar momentin kur Jana e vogël e ka kapur për dore gruan që e çoi në vdekje

Data dhe koha e publikimit: 08.09.2016

Data e recensionit: 09.09.2016

Recensues: Аna Anastasovska

Ajo që në shikim të parë është e paqartë është se ku zhvillohet ngjarja. Gjëja e vetme që mund të shërbejë si orientim është ajo se teksti është vendosur në rubrikën “Rajoni”. Domethënë, nuk bëhet fjalë për ngjarje që ka ndodhur në Maqedoni. Mirëpo, mbetet pyetja se ku ka ndodhur kjo.

Jana e vogël mbeti pa mbikëqyrje nga tetja e saj për vetëm disa minuta. Dhe kjo mjaftoi që jeta e saj të përfundojë. Në fakt, organet kompetente e publikuan këtë fotografi në të cilën shihet se si kjo vajzë e mban këtë grua për dore, e cila tani është akuzuar se e ka kidnapuar, e ka mbytur dhe e ka hudhur trupin e saj.

Është e qartë se artikulli flet për vrasjen e ndonjë vajze me emrin Jana. Mirëpo, është e paqartë se prej ku është marrë teksti. Nuk ka burime, nuk ka asgjë. Organet kompetente kanë publikuar fotografi. Cilat janë ato organe kompetente? Nuk është sqaruar asgjë.

Теksti i ngjan një ngjarjeje të treguar nga dikush, gjegjësisht sikur dikush ka dëgjuar për ndonjë vrasje dhe e ka ritreguar ngjarjen. Ky artikull nuk mund të quhet gazetaresk, sepse nuk i ka elementet kryesore të një produkti gazetaresk. Nuk ka vend, nuk ka burime dhe informata është e paverifikuar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja