verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Teori të vjetra të konspiracionit për klikime të reja

on 23 - 05 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

 

press fb

[Recension: Për 3 muaj vriten 11 mjekë që kanë luftuar kundër kancerit]

Тeksti është bajat, jo i plotë dhe me titull senzacionalist. Bazohet në një video të publikuar vitin e kaluar, ndërsa nga e gjithë video kronika është transmetuar vetëm një informatë, numri i mjekëve të vdekur.

Убиени 11 лекари кои се бореле против ракот за 3 месеци Press24Linku deri te artikulli origjinal: Për 3 muaj vriten 11 mjekë që kanë luftuar kundër kancerit

Data dhe koha e publikimit: 11.05.2016 – 22:50

Data e recensionit: 20.11.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

INFORMATË BAJATE

Madje 11 mjekë para do kohësh janë vrarë në rrethana të dyshimta. Të gjithë ata kanë pasur një gjë të përbashkët, e kanë zbuluar enzimimin naglaza, i cili futet në vakcina.

Në artikull nuk ka përcaktim të saktë kohor të ngjarjes, përdoret fjala para do kohësh, me qëllim që të lihet përshtypje se bëhet fjalë për ndodhi që ka ndodhur kohët e fundit. Edhe pse tregimi mbështetet në një video-storje të publikuar në “Youtube” në tetot të vitit të kaluar.

Теksti thekson se të gjithë mjekët, vdekja e të cilëve është e pasqaruar janë në lidhur me zbulimin e një enzimi, që përdoret në vakcinat kundër kancerit. Mirëpo, në të nuk jepen më tepër detaje për atë se për cilët mjekë bëhet fjalë, e as që tregohet se kur dhe si kanë vdekur. Në vend të kësaj, sqarohet funksioni i enzimit dhe roli i tij në sistemin imunologjik, që më tepër i ngjan informatës për ndonjë zbulim shkencor për ndonjë enzim se sa për rast të vrasjeve misterioze.

Përndryshe, nëse shihet videoja që është publikuar së bashku me artikullin, në të zbulohet se për cilat persona bëhet fjalë dhe në çfarë mënyre janë vrarë ata. Mirëpo, askund në këtë material nuk janë paraqitur deklaratat e autoriteteve policore, të afërmve ose bashkëpunëtorëve të të ndjerëve, kështu që, e gjithë përmbajtja, ashtu siç është koncipuar, më tepër i ngjan teorisë së konspiracionit.

Ljami i strukturuar në këtë mënyrë është në kundërshtim me rregullat e gazetarisë, të cilat kërkojnë përcaktim kohor dhe hapësinor të informatës, si dhe përpunimin e saj të plotë. Madje edhe sikur të bëhet fjalë për ngjarje të vjetër, përgatitja e lajmit mund të arsyetohet vetëm në qoftë se zbulon elemente dhe informata, të cilat deri tani nuk kanë qenë të njohura për pulikun. Elementet e tilla të reja nuk mund të gjenden në artikullin që është para nesh. Ai le përshtypje se është bërë vetëm që të tërheqë sa më shumë lexueshmëri, duke u ofruar lexuesve teori të vjetra të konspiracionit për klikime të reja.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja