verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Titujt spekulativ nxisin panik në situata emergjente

on 10 - 08 - 2015       
Zhurnal - Paraqiten semundjet e para pas vershimeve ne Tetove

[Recension: “Paraqiten sëmundjet e para pas vërshimeve në Tetovë”]

Ka disa ditë që mjekët paralajmërojnë për ekzistencën e rrezikut të paraqitjes së sëmundjeve dhe epidemive në zonat e qytetit të Tetovës ku ndodhën vërshimet. Kjo gjë vazhdon të mbajë peng opinionin për të mësuar se çfarë do të ndodhë. “Mënyra e informimit në raste të fatëkeqësive, katastrofave, luftrave, tregjedive familijare, sëmundjeve, proceseve gjyqësore duhet të jenë të çliruara nga senzacionalizimi.” – shkruhet në njërin nga nenet e Kodit të Gazetarëve të Maqedonisë.

Zhurnal - Paraqiten semundjet e para pas vershimeve ne TetoveLinku për te artikulli origjinal: “Paraqiten sëmundjet e para pas vërshimeve në Tetovë”
Data dhe koha e publikimit: 08.08.2015
Data e recensionit: 09.08.2015
Recensues: Fatlume Dervishi

Titulli i tesktit që analizojmë shënon “Paraqiten sëmundjet e para pas vërshimeve në Tetovë” duke sugjeruar lexuesin se e keqja, që paralajmërohej si rrezik i mundshëm pas fatkeqsisë natyre në Tetovë, tashmë ka ardhur.

Pasi hap lajmin lexuesi, logjikisht, pret të lexojë raporte dhe të dhëna mjeksore, nga mjekë dhe specialistë, se për çfarë sëmundjesh bëhet fjalë dhe cila është shkalla e rrezikut të tyre. Këto informacione që i mungojnë tekstit në fjalë, janë në interes të publikut, pasi autori ka bërë një pohim të tillë në titull.

I gjithë informacioni që ka dhënë autori në tekst për të mbështetur titullin është përmbledhur me fjalët “banorët shprehen të shqetësuar se kanë filluar disa shenja smundje tek fëmijët.” Duke cituar më pastaj një banorë i cili raportohet të ketë thënë “Kanë fillu tani disa fëmijë ankohen nga të kruarit…”. Ky fakt nuk mjafton që autori të vijë me një përfundim të tillë në titull që do të zgjonte frikë dhe ankth te popullata.
Teksti nuk është i rregulluar as në aspekt stilistik. Kjo për faktin se ai fillon me “Përndryshe” që në gramatikë ka rolin e lidhëzës që shërben për të lidhur dy fjali dhe në rastin konkret, mungon fjalia e parë.

Teksti është vepër origjinale e TVM2 dhe është kopjuar nga media në fjalë pa e cituar autorin e vërtetë duke shkelur kështu një nga nenet e Kodit të Gazetarëve i cili plagjiaturën e konsideron si të prapranueshme.

“Nesë informacioni është marrë ose parafrazuar nga ndonjë media tjetër, vepër autoriale ose studim, burimi duhet të përmendet, në të kundërtën do të trajtohet si plagjiator, e jo për gazetar.”

Është shumë i arsyeshëm shqetësimi i ngritur nga autori dhe mediat në përgjithësi, për rrezikun e paraqitjes së sëmundjeve por kjo gjë duhet të bëhet me përgjegjsi dhe profesionalizëm duke mos publikuar informacione të pakonfirmuara që do të shqetësonin publikun pa nevojë.

Gjithsesi, mediat duhet të vazhdojnë me të njejtin intenzitet për të bërë presion te organet kompetente për përmirësimin e gjendjes në vendet e dëmtuara nga vërshimet në Tetovë por duke u bazuar në fakte dhe jo hamendësime. Faktet janë arma e fuqishme e gazetarit profesionist.

 

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

:

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

:

:

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

joadekuat

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja