verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Një faturë nuk jep përgjigjen për tendencën

on 10 - 08 - 2015       

[Recension: Ja pse nuk duhet të shkohet në Ohër (FOTO)]

Ofertat turistike janë temë interesante dhe legjitime për analiza dhe krahasime, sidomos në periudhë vere. Megjithatë një analizë e thellë gazetareske kërkon shumë më tepër informacione se sa një faturë e prezantuar në tekstin që po i bëhet recension.

LAJM   Ja pse nuk duhet të shkohet në Ohër  FOTOLinku deri te artikulli origjinal: Ja pse nuk duhet të shkohet në Ohër (FOTO)

Data dhe koha e publikimit:

Data e recensionit: 07.08.2015

Recensues: Benjamin Arifi

Ky tekst i shkurtër është i bazuar kryesisht në fotografinë e një llogarie fiskale, që tregon çmimet për prodhime ushqimore. Asnjë detaj në fotografi nuk dëshmon se llogaria fiskale është marrë dhe paguar në Ohër. Gjithashtu nuk jepen detaje se në çfarë lokali dhe lokacioni është shërbyer ushqimi, që në vende turistike janë faktorë të rëndësishëm në përcaktimin e çmimeve.

Ambientet ekskluzive gjithmonë kanë çmime të larta dhe ato nuk përbëjnë mesataren e harxhimeve apo çmimeve në një vend. Nëse një faturë është nga një vend i tillë nuk mund të sillen përfundime të përgjithshme. Nga ana tjetër edhe nëse realisht një vend mund të jetë më i shtrenjtë se një tjetër, për këtë duhen bërë më shumë kërkime dhe analiza, për të shpalosur përfundimin dhe jo nga vetëm një llogari.

Autori gjithashtu nuk ka prezantuar arsye shtesë për të mos shkuar në Ohër, siç rekomandon titulli i tekstit. Përveç çmimeve, një analizë e mirëfilltë do të duhej të ishte bërë për t’i prezantuar lexuesit edhe segmente të tjera që kanë të bëjnë me turizmin dhe turistët.

Ohri ka qenë dhe do të mbetet më i shtrejti në krahasim me Strugën dhe vendet tjera turistike në Maqedoni.

Teksti fillon duke konstatuar përparësitë e Strugës në krahasim me Ohrin për sa i përket çmimeve. Megjithatë, një tekst i kompletuar do të ofronte informacione edhe për çmimet në Strugë, për artikujt e njëjtë ose të ngjashëm, për të konfirmuar konstatimin e autorit në këtë paragraf.

Teksti nuk është i kompletuar, i mungojnë burime, ka fare pak elemente të lajmit dhe mbi të gjitha para lexuesit sillen konstatime të tilla vetëm mbi një faturë, që nuk do të thotë se është tipike.

Për konstatime kaq direkte dhe të prera që shfaqen në tekst do të kërkohet një punë më e madhe dhe më e thellë nga gazetarët.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

:

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

infoVistinitostPHOTOGRAPH

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja