verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

As dëshmi, as burime

on 18 - 07 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

dokaz

[Recension: Me shpejtësi largohet komenti kundër PLD-së]

Artikulli që i nënshtrohet këtij recensioni i ngjan komentit që është lënë nën ndonjë status në rrjetet sociale, e jo për ndonjë tekst gazetaresk. Asgjë në këtë publikim nuk është e qartë, ajo vetëm krijon konfuzion te lexuesit.

Доказ.Мк Експресно отстранет коментарот против ЛДПLinku deri te artikulli origjinal:  Me shpejtësi largohet komenti kundër PLD-së

Data dhe koha e publikimit: 14.07.2016

Data e recensionit: 18.07.2016

Recensues: Аna Anastasovska

QULL – PËRSHESH

“Nuk e dijmë pse, mirëpo Ivon Veliçkovski me shpejtësi e tërhoqi komentin nga profili në Facebook i Partisë Liberale, me të cilin udhëheqësia e PLD-së akuzohej se janë mafiozë dhe mashtrues”.

Kjo, sipas ndonjë logjike, duhet të jetë lajmi në tekst. Nga ky paragraf nxirret përfundimi se, gjoja, lideri i PL-së, Ivon Veliçkovski, fillimisht ka komentuar se PLD-ja, Ivon Veliçkovski, fillimisht ka komentuar se PLD-ja janë mafiozë dhe mashtrues, e pastaj e ka tërhequr komentin.

Mirëpo, në tekst askund nuk ka dëshmi se Veliçkovski ka shkruar diçka të tillë. E as që mund të kuptohet se çka konkretisht ka komentuar Veliçkovski, gjegjësisht, për cilin veprim të PLD-së ai ka reaguar në profilin e tij në Facebook. Kështu që lexuesi mbetet i hutuar se për çka bëhet fjalë.

Në fjalinë e dytë, artikulli e hap dilemën se a ka intervenuar dikush që të largohet komenti ose Veliçkovski e ka ndryshuar mendimin? Çfarë mendimi dhe çfarë qëndrimesh? Një dileme, i shtohet edhe një tjetër. Dhe tashmë bëhet qull – përshesh.

“‘Dokaz’ do të vazhdojë t’i ndjekë qëndrimet e partive politike dhe veprimet e tyre jokonsekuente. Është e qartë se Ivoni kësaj radhe e humbi betejën kundër PLD-së”.

Është mirë që media do t’i ndjekë qëndrimet e partive politike, mirëpo ato duhet t’i transmetojë në mënyrë konsekuente, e jo kështu, sikur në formë të bisedës me ndonjë fqinj.

Ky artikull i ngjan gjithçkasë përveç artikullit gazetaresk. Në të fillimisht mungon lajmi, e pastaj edhe burimet. Cili ka qenë qëllimi i këtij teksti mbetet e paqartë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja