verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Филип Стојановски

Si kuptohet se kur është publikuar një video në “Youtube”

на 26. 02. 2015 | | mk
Interfejsi i thjeshtë i „Youtube DataViewer“  

Në shikim të parë, “Youtube”-i nuk e tregon kohën e publikimit të video-klipeve. Megjithatë, koha e saktë mund të gjendet nëpërmjet aplikacionit që i nxjerr në shesh meta të dhënat.

  Shkruan: Filip Stojanovski, magjistër për menaxhment të e-biznesit
  Gjatë publikimit të ndonjë video-klipi në shërbimin “Youtube”, si informatë që është në dispozicion publik gjatë 24 orëve të para jepet vetëm

“Raportuesit pa kufinj”: 66 gazetarë janë vrarë në vitin 2014

на 18. 12. 2014 | | mk
Organizata ndërkombëtare “Raportuesit pa kufinj” e publikoi pasqyrën e dhunës kundër gazetarëve në vitin 2014. Sipas evidencës së tyre, gjatë këtij viti, janë vrarë 66 gazetarë. Me këtë, numri i gazetarëve të vrarë për shkak të punës së tyre në 10 vitet e fundit arriti në 720. Gjithsej 119 gazetarë janë kidnapuar gjatë këtij viti, që paraqet rritje prej më shumë se 35 për qind në krahasim me vitin parprak. Katërdhjetë gazetarë në këtë moment janë duke u mbajtur si pengje.   66 journalists killed in 2014 http://t.co/YNBZLKLpBX #2014 #RSF #pressfreedom pic.twitter.com/cQonqx2BUt — RSF / RWB (@RSF_RWB) December 16, 2014
Si më vdekjeprurëse për gazetarët “Raportuesit pa kufinj” e përmendin Sirinë, me 15 vrasje, Palestina me shtatë, Ukraina me gjashtë,

SHGM-ja pyet se pse nuk sanksionohet gjuha e urrejtjes në emisionet debative

на 13. 10. 2014 | | mk
Ju transmetojmë deklaratën e SHGM-së: Me 24 shtator 2014 Agjencioni për mediume organizoi një punëtori në temë Prezantimi i Udhëzuesit për monitorim të “gjuhës së urrejtjes”. Në këtë ngjarje foli Mr. Jelena Surçulija Milojeviq, ekspert i jashtëm për të drejtën e mediumeve, kurse të pranishëm ishin edhe anëtarët  e Agjencionit si dhe përfaqësues të mediumeve dhe organizatave qytetare. Përfaqësuesi i SHGM publikisht i parashtroi dy pyetjet në vazhdim: Duke vlerësuar se në Maqedoni kohëve të fundit ka tendencë për t’u rritur përdorimi i  gjuhës së urrejtjes në emisionet debatuese në mediumet kombëtare, që përfshinë emisione, ku mysafirë janë zyrtarë të lartë të qeverisë, për të cilat nuk ka përgjigje adekuate nga rregullatori, përfaqësuesi i SHGM-së pyeti:
  • A është praktikë në

Nxitja e luftës nëpërmjet një televizioni nacional

на 8. 10. 2014 | | mk
Shembull i promovimit të qëndrimit se lufta ndëretnike është “zgjidhje” për problemet e Maqedonisë nëpërmjet një emisioni në televizionin nacional: “Kjo është, kjo është monstruoze… Këtë me identitetin as që dua ta diskutoj. Tani të thotë se ose do ta pranosh atë që thotë të vetëvritesh ose do t’ua lëshojmë shqiptarët. Po lëshojini bre. Lëshojini njëherë, mirëpo kur do të lëshohet dikush atyre, për ta mbrojtur veten time, që të mos vdes në aspekt imunologjik, a e di se si do të reagoj. jo si në vitin 2001.” Një pjesë e citimeve nga еmisioni “Jadi burek” me udhëheqës Janko Ilkovski dhe mysafiren Mirka Velinovska është emituar më 1 tetor 2014 në TV Sitel 3, janë dokumentuar në blogun Anfas. Kodi

Promovohet platforma për raportimin e gjuhës së urrejtjes

на 2. 04. 2014 | | mk
Në këtë promovim, përfaqësuesit e Komitetit të Helsinkut theksuan se platforma ka qëllim që të mbledh informacione për gjuhën e urrejtjes në vendet publike, që të krijojë një pasqyrë për gjendjen në Maqedoni. Shkup ,  16:58 02.04.2014 – Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut në Republikës së Maqedonisë sot promovoi platformë online për hulumtimin e gjuhës së urrejtjes www.govornaomraza.mk. Në këtë promovim, përfaqësuesit e Komitetit të Helsinkut theksuan se platforma ka qëllim që të mbledh informacione për gjuhën e urrejtjes në vendet publike, që të krijojë një pasqyrë për gjendjen në Maqedoni. Në kuadër të kësaj ngjarje u realizua edhe një panel diskutimi në temën se si media ndikon në përhapjen e gjuhës së urrejtjes. Në diskutim ndanë

Ftesë për pjesëmarrje në trajnime “Lufta kundër gjuhës së urrejtjes në internet”

на 5. 12. 2013 | | mk
Fondacioni Metamorfozis shpall ftesë të hapur për paraqitjen e pjesëmarrësve për trajnime për luftë kundër gjuhës së urrejtjes në internet. Pjesëmarrësit në trajnime do të kenë mundësi të fitojnë njohuri për ta njohur gjuhën e urrejtjes, shkathtësi teknike për t’iu kundërvënë kësaj dukurie, si dhe shkathtësi për prezantimin dhe bartjen e njohurive. Trajnimet janë të hapura për të gjithë qytetarët e RM-së që janë të interesuar që njohuritë dhe shkathtësitë e fituara t’i zbatojnë dhe t’i shpërndajnë në komunitetet e tyre, organizatat e punës dhe shoqatat e tyre. Posaçërisht të mirëseardhur janë bloguesit dhe shfrytëzuesit e mediave sociale Facebook dhe Twitter, aktivistët qytetarë, arsimtarët dhe gazetarët – por edhe të gjithë njerëzit tjerë që janë të interesuar për avancimin e

Si t’i gjeni lajmet që janë “humbur” në internet?

на 2. 10. 2013 | | mk, en
Ky leksion gazetaresk tregon se si me ndihmën e Google-it, arkivit të Time.mk dhe archive.org mund të shihen përmbajtje që më nuk gjenden në ueb-faqet ku janë publikuar fillimisht.     Shkruan: Filip Stojanovski, informatikan, koordinator programor në Fondacion programor
  Ka situata kur është me interes publik të gjenden përmbajtje që janë publikuar në internet, e pastaj janë tërhequr. Ky leksion gazetaresk tregon se si me ndihmën e Google-it,

Abonohuni për lajmet më të reja