verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Dija më së mirë mbron nga gabimet në tekste

on 1 - 03 - 2017       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

A1 ON

[Recension: (VIDEO) Psikiatri Haxhi-Angellkovski: Ata që bëjnë thirrje për urrejtje dhe luftë janë psikopatë nacistë]

Recensojmë një artikull me videomaterial, i cili ofron një këndvështrim interesant profesional në lidhje me gjendjet aktuale politike në shoqërinë e Maqedonisë, shikuar nga dioptria profesionale e një psikiatri klinik. Mirëpo, teksti për shkak të një fjale që është kuptuar gabimisht duhet të marrë vlerësim negativ, pasi që i dezinformon konsumtarët e tij mediatikë. Në fakt, në pyetjen e gazetarit se si i interpreton paraqitjet e fundit të disa personave publikë, të cilët nëpërmjet rrjeteve sociale haptazi qëndruan pas propagandës agresive të një partie politike, e madje edhe haptazi bëjnë thirrje për dhunë, psikiatri këta persona i cilëson si “psikopatë narcisoid딓, gjegjësisht si persona me diagnozë klinike me manifestime patologjike në sjelljen e tyre. Ai thekson se edhe në mesin e politikanëve ka mjaft psikopatë narcisoidë dhe se ata janë të aftë të motivojnë një numër të madh njerëzish që mund të çojë deri në gjakderdhje.

Рецензија: Знаењето најдобро штити од грешки во новинарствотоLinku deri te artikulli origjinal: (VIDEO) Psikiatri Haxhi-Angellkovski: Ata që bëjnë thirrje për urrejtje dhe luftë janë psikopatë nacistë

Data dhe koha e publikimit: 20.02.2017, 14:13

Data e recensionit: 26.02.2017

Recensuese: Јugosllava Dukovska

“NACISTË” NË VEND TË “NARCISOIDË”

Problemi me këtë artikull është se në titull, e poashtu, edhe në vetë tekstin, artikulli “narcisoidë” është zëvendësuar me fjalë “nacistë”, që deklaratës së psikiatrit i jep një domethënie krejtësisht tjetër. Nuk duhet elaboruar se narcizmi paraqet çrregullim të personit dhe si i tillë studiohet nga psikologjia, ndërsa nacizmi është ideologji totalitare. Duam të theksojmë se deklarata e bashkëbiseduesit, për shkak të këtij jopreciziteti, është transmetuar gabimisht dhe ky gabim e ka vënë burimin e informatës, në këtë rast bashkëbiseduesin, i cili është burim i kualifikuar, në pozitë të mos jetë i besueshëm.

“Në mesin e politikanëve ka edhe të ashutuqajtur psikopatë nacistë, dhe një pjesë e madhe e tyre janë të tillë që mendojnë se e drejta e tyre është e drejta e vetme, se kanë të drejtë të vendosin për ne dhe kjo është më e rrezikshmja, thotë për А1оn, Haxhi-Angellkovski”.

Megjithatë, është korrekte të theksohet se në inçizimin e bisedës fjala “narcisoidë” është shqiptuar relativisht në mënyrë të pakuptueshme, që mund të jetë edhe arsye se pse fjala është shkruar në atë mënyrë. Megjithatë, supozojmë se një gazetar i edukuar do të duhej të dijë ta bëjë këtë dallim dhe se ka njohuri elementare të terminologjisë, si të psikologjisë, ashtu edhe të sociologjisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

shumica e pohimeve janë të sakta, mirëpo termi kyç është transmetuar gabimisht

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

është i balancuar

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

titulli shkakton huti për shkak se ka gabim

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja