verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetarët nuk janë politikanë dhe duhet ta mbajnë mend këtë

on 21 - 09 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

004-NOV-Ќе бидат ли имотите на СДСМ овците предмет на специјалниот јавен обвинитеl zurnal-FINAL-crop-resize

[Recension: A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik?]

Ky tekst është shembull klasik për spin në gazetari dhe për defokusim të publikut. Artikulli është përplot me komente që kanë për qëllim diskreditimin e njerëzve të parë të LSDM-së dhe prej aeroplanit shihet se teksti është politikisht i anshëm.

004-NOV-Ќе бидат ли имотите на СДСМ овците предмет на специјалниот јавен обвинитеl zurnal-FINALLinku deri te artikulli origjinal: A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik?

Data dhe koha e publikimit: 10.09.2015

Data e recensionit: 15.09.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

Që në titull, autori i tekstit pyetet: “A do të jenë pronat e anëtarëve të LSDM-së lëndë e prokurorit special publik?”. Përgjigja në këtë pyetje është e qartë. Mirëpo, megjithatë, në artikull bëhet përpjekje për ta defokusuar lexuesin dhe të potencohet krimi i pretenduar i njerëzve të parë të opozitës, për të cilën gjë nuk ka fakte dhe dëshmi, por vetëm publikime të pakonfirmuara.

“Nëse prokurori special publik fiton mandat që t’i shqyrtojë gjendjet pronësore të funksionarëve të LSDM-së, atëherë do të ketë shumë punë, shkruan Netpress-i.”

Për gjendjet pronësore të funksionarëve të LSDM-së, VMRO-DPMNE-ja në pushtet shpesh herë ka dalë me akuza të ndryshme, ndërsa partia opozitare ka pasur qëndrimin se në qoftë se ka diçka të dyshimtë, ka organe dhe institucione që mund ta verifikojnë këtë dhe atyre u kanë bërë thirrje që, në qoftë se ka nevojë, të inicojnë procedurë. Megjithatë, deri tani, as prokuroria, as Komisioni për antikorrupsion nuk kanë inicuarë asnjë hetim.

Prokurori special publik nuk mund të merret me gjithçka, por është definuar në mënyrë të qartë, se me çfarë qëllimi është zgjedhur dhe cilat lëndë do t’i shqyrtojë. Kjo gjithsesi është definuar në Marrëveshjen e Përzhinos, të cilën e nënshkruan liderët e katër partive më të mëdha për dalje nga kriza politike.

Prokurori special publik do të merret me lëndën “Puçi” dhe me lëndët që ndërlidhen me përgjimin, gjegjësisht me “bombat” që i publikoi opozita.

Çdo përpjekje që prokurorit t’i imponohen raste të tjera, bien në ujë, veçanërisht kur këtë e bëjnë gazetarët. Kjo nuk është punë e tyre, që të bëjnë politikë, por ta informojnë publikun. Veglat e këtilla spinuese dhe manipulative janë të palejueshme në gazetarinë profesionale.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të pjesshme

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja