verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetari duhet të hulumtojë dhe të analizojë, e jo të hedhë fall

on 30 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

СДСМ-ја-надградува-програмата-со-која-изгуби-со-над-150.000-гласа-разлика-crop-resize

[Recension: LSDM-ja e përmirëson programin me të cilin humbi me mbi 150.000 vota dallim]

Ky është një tekst tepër manipulues dhe tendencioz, për të cilin shumë lehtë mund të thuhet edhe se është i anshëm politkisht. Qëllimi kryesor i autorit është se LSDM-ja, në zgjedhje e parakohshme parlamentare që duhet të mbahen në prill të vitit të ardhshëm, do të humbë njëlloj sikur vitin e kaluar – me dallim të madh, pa theksuar në këtë rast se prej ku e nxjerr përfundimin e tillë, në bazë të cilave analiza dhe hulumtime?

СДСМ ја надградува програмата со која изгуби со над 150.000 гласа разликаLinku deri te artikulli origjinal: LSDM-ja e përmirëson programin me të cilin humbi me mbi 150.000 vota dallim

Data dhe koha e publikimit: 27.07.2015

Data e recensionit: 28.07.2015

Recenzuese: Аna Anastasovska

Manipulimi mund të shihet që në titull: “LSDM-ja e përmirëson programin me të cilin humbi me mbi 150.000 vota dallim”, gjegjësisht që në fillim shihet se teksti ka tendencë ta paralajmërojë humbjen zgjedhore të opozitës në zgjedhjet e ardhshme.

“Me masa të reja të propozuara nga qytetarët në tribuna dhe gjatë takimeve të drejtpërdrejta, LSDM-ja do ta plotësojë programin e vjetër. Tani për tani nuk ka ndonjë ide konkrete se çka do të ndryshohet ose çka do të përmirësohet, dhe në cilët sektorë do të veprohet. Së paku e tillë është përshtypja që fitohet nga përgjigja që e morën nga partia kur pyetëm për detaje. Në valën e përgatitjeve intenzive të përmirësimit të dytë të “Zgjidhjeve për Maqedoninë”, me të cilin Zoran Zaevi i humbi zgjedhjet e fundit me mbi 150.000 vota dallim, nga partia janë pa përgjigje se në cilat postulate do të bazohet plotësimet, mirëpo duke u arsyetuar se për gjithçka do të informohemi me kohë.”

Është e qartë se ky është një interpretim paushall  autorit, i cili nuk është mbështetur me asgjë. Gazetari ka kërkuar informatë, për të cilën nuk ka marrë detaje dhe sipas mendimit të tij, ka ardhur në përfundim se LSDM-ja përsëri do të humbë në zgjedhje. Çfarë nebuloze! Qëndrimi dhe pikëpamja personale mund të jepen në ndonjë koment ose kolumnë, e jo edhe në tekst gazetaresk. Sigurisht se në LSDM nuk kanë qenë të gatshëm të zbulojnë detaje, mirëpo kjo nuk do të thotë se në zgjedhjet e ardhshme do të dalin me programin e vjetër dhe se për këtë shkak do të humbin. Këtu është më se e qartë se nuk bëhet fjalë për transmetim të informatave, por për hedhje falli.

“Nga LSDM-ja, zyrtarishz informuan se platforma e re do të përmbajë plotësime dhe zgjidhje të reja që do të sjellin jetë kualitative dhe më të mirë për çdo qytetar.”

Pikërisht ashtu. Ka deklaratë zyrtare nga LSDM-ja dhe do të mjaftonte që ajo të transmetohet dhe të theksohen faktet e konstatuara, e jo të bëhen parashikime. Diçka që nuk është publikuar, siç është në këtë rast programi i ri i partisë, automatikisht nuk mund të jetë subjekt i cilësdo qoftë analize, e aq më pak të nxirren përfundime. Zakonisht pritet që partitë t’i publikojnë programet, e pastaj gazetarët i analizojnë ato, mirëpo edhe atëherë nuk mund të thonë se cili program apo cila parti do të fitojë. Këtë, megjithatë, në fund e vendosin votuesit.

Është më se e qartë se bëhet fjalë për tekst të anshëm, i cili ka për qëllim që ta nxijë LSDM-në opozitare dhe ta shpallë si humbës. Mirëpo, teza e këtillë, e bazuar në parashikime dhe në pikëpamje personale, nuk qëndron, por shërben vetëm lyerjen e syve të lexuesit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja