verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Krahasim pa dëshmi

on 16 - 08 - 2016       
Ina - Nje minister serb ne Kosove sa krejt ministrat e Ali Ahmetit

[Recension: “Një minister serb në Kosovë, sa krejtë ministrat e Ali Ahmetit”]

Gazetari nuk ka peshore për të matur vlerën e gjërave ose për të bërë krahasim mes dy subjekteve apo dukurive. I vetmi mjet vlerësimi për të janë dëshmitë ‘pro’ dhe ‘kundër’ një fenomeni apo një fenomeni tjetër dhe dallimin mes tyre. E rëndësishme është të merren parasysh të gjithë rrethanat e gjërave që krahasohen, në rastin konkret, të ministrave të dy shteteve të ndryshme.

Ina - Nje minister serb ne Kosove sa krejt ministrat e Ali Ahmetit 1Linku deri te artikulli origjinal: “Një minister serb në Kosovë, sa krejtë ministrat e Ali Ahmetit”

Data e publikimit: 13.08.2016

Data e recensionit: 15.08.2016

Recensues: Fatlume Dervishi

Një krahasim mes kompetencave të ministrave të shteteve të ndryshme mund të jetë interesant, sidomos nëse për këtë nisemi nga aspekti i përkatësisë etnike dhe përfaqësimit të drejtë. Një analizë e këtillë e ka bazën në pyetjen si përfaqësohen interesat e një komuniteti jo-shumicë në një shtet dhe si përfaqësohen interesat e një populli shtetformues në një shtet tjetër. Por, ajo që na ofrohet këtu nuk është bindëse. Në tekst mungon qasja serioze, mungon informacioni i plotë, mungojnë plot dëshmi dhe mbase edhe një zë analisti për ta sqaruar fenomenin.

Për punën e ministrit për Komunitete dhe Kthim në Kosovë autori ka përdorur disa të dhëna interesante, por nuk i ka plotësuar me sqarime. Nga ana tjetër, për punën e “ministrave të BDI-së” (ashtu siç i ka quajtur autori në grup) janë përdorur vetëm komente, vlerësime individuale dhe asnjë dëshmi që ja vlen të konsiderohet si profesionale.

Si është përshkruar puna e ministrave të BDI-së:

Ndërsa partia shqiptare në Maqedoni me gjithë apo ministri dhe funksione tjera shtetërore nuk kanë arritur ta bëjnë asnjë investim në zonat e banuara me shqiptar.

Ky është realiteti i pozitës së shqiptarëve në Maqedoni, të cilët janë të zhytur në borxhe tek shteti që i rrjep me fatura dhe tatime. 

Si është përshkruar puna e ministrit për Komunitete dhe Kthim në Kosovë:

Vetura për organizata joqeveritare dhe media, pagesa të rrymës elektrike, furnizim me dru për ngrohje, mbulim të shpenzimeve shëndetësore.

Kështu thuhet në raportin e Auditorit të Përgjithshëm për vitin që shkoi, ku theksohet se ministri për Kthim dhe Komunitet Dalibor Jevtic ka nxjerrë vendime më të cilat janë realizuar pagesa të rrymës elektrike nga 2,000€ për qytetarët.

Në raport gjithashtu theksohet se janë shprenzuar qindra mijëra euro për subvencione dhe trasfere ku është realizuar 100 për qind e buxhetit.

Për një krahasim të këtillë, patjetër që janë të rëndësishme të merren parasysh edhe rrethanat, në të cilat historikisht janë zhvilluar gjërat. Pastaj, nuk është profesionale që ta përmbyllësh tekstin vetëm me disa fjali të shkurtra, duke nxjerrë konkluzione kokë më vete. Mbase një analizë më e gjatë, që do të përfshinte zhvillimet e një periudhe më të gjatë kohore dhe do të bënte krahasimin mes vendimeve të disa prej ministrave, do të jepte një pasqyrë më të qartë. Në fund, kjo analizë mund të përmbyllej me opinionin e një personi kompetent, që është njohës i mirë i rrethanave. Kështu si është publikuar, artikulli ka rezultuar të jetë tendencioz dhe jashtë rregullave profesionale.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja