verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Në Novakë gjithçka është ideale

on 28 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

КАНАЛ-5-Телевизија-crop-resize

[Recension: Surle dhe lodra në Novakë – mbi dy mijë banorë e pritën kryeminsitrin Gruevski]

Prej aeroplani mund të shihet se ky kontribut është propagandues dhe ka për qëlli ta lavdërojë kryeministrin me çdo çmim. Artikulli ka anshmëri politike dhe nuk është gjithëpërfshirës.

КАНАЛ 5   ТелевизијаLinku deri te artikulli origjinal: Surle dhe lodra në Novakë – mbi dy mijë banorë e pritën kryeminsitrin Gruevski

Data dhe koha e publikimit: 22.08.2015

Data e recensionit: 25.08.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

Titull propagandistik dhe hyrje euforike. Mbi dy mijë banorë me surle dhe lodra e kanë pritur kryeministrin Gruevski. Kjo është pamja e parë që mund të shihet nga kronika.

E ngjashme ishte pamja edhe në Zhirovnicë, Rostushë, Skudrinjë dhe fshatrat e tjera të Rekës të cilat i vizitoi kryeministri.

Ndoshta pamja ka qenë e njëjtë, mirëpo atë pamje shikuesit nuk e panë. Prandaj nuk mund të vlerësohet vërtetësia e këtij pohimi. Nga kronika qartë shihet se ajo është një “PR” i porositur, ku rrjedhin varg lavdërimet për kryeministrin, sa ai është i afërt me qytetarët dhe sa shpejt i zgjidh problemet e tyre. Gruevski ka mikrofona na veshjen e tij, kthehet nga kamera dhe me shpejtësi veprin në terren. Skenar i paramenduar paraprakisht për film propagandues.

Në kronikë nuk përmendet asnjë problem real me të cilin ndoshta ballafaqohen banorët e fshatit Novakë. Sipas kësaj kronike, në Novakë gjithçka është ideale.

Pritja e këtillë e kryeministrit Gruevski nga ana e banorëve të fshatit nuk është vetëm rezultat i projekteve të realizuara, por edhe i besimit të fituar, takimeve të shpeshta dhe mundësisë për komunikim të drejtpërdrejtë me kryeministrin, thonë qytetarët, të cilët u falënderuan që Qeveria ua zgjidh problemete më të rënda me të cilat ballafaqohen për çdo ditë.

E si nuk do të ishte ideale kur shikuesit nuk panë asnjë deklaratë nga asnjë banor i fshatit. Edhe sikur të kishte pasur ndonjë hall dhe të kishte dashur ta thotë para kamerave, nuk ka pasur mundësi për këtë, pasi që fokusi kryesor ka qenë i përqendruar te kryeministri, e jo te qytetarët.

Në rrjetet sociale madje u paraqitën edhe dyshime se a e kanë pritur me të vërtetë Gruevskin 2.000 banorë të këtij fshati, për shkak se, siç njoftoi sekretari gjeneral i LSDM-së, Оliver Spasovski,  fshati numëron 1.006 banorë.

Kjo kronikë është gjithçka, vetëm se jo produkt profesional gazetaresk. Më tepër i ngjan materialit reklamues partiak para zgjedhjeve.

(Nga Shërbimi për verifikimin e fakteve në gjuhën maqedonase).


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja