verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Një foto sa njëmijë fjalë të thëna e të pathëna

on 23 - 11 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: MaqedonishtOrdinanca gjinekologjike në Shuto Orizarë do të punojë tre herë në javë   AKTUALE.MK

[Recension: “Ordinanca gjinekologjike në Shuto Orizarë do të punojë tre herë në javë”]

Ordinanca gjinekologjike në Shuto Orizarë do të punojë tre herë në javë AKTUALE.MKThuhet një fotografi vlen sa njëmijë fjalë. Edhe kjo fotografi gjeneron njëmijë fjalë ndoshta edhe më shumë, por në kontekst negativ.

Autori i këtij teksti lajmin e ka bërë në mënyrë të rregullt, me informacionin e lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë për shpeshtimin e orartit të punës të ordinancës gjinekologjike në lagjen Shuto Orizarë, e banuar më së shumti me popullatë rome, por ajo që vret syrin është fotografia, një element shumë i fuqishëm që i jep krejtësisht kahje tjetër informacionit

Linku deri te artikulli origjinal: Ordinanca gjinekologjike në Shuto Orizarë do të punojë tre herë në javë

Data dhe koha e publikimit: 06/11/2015

Data e recensionit: 15/11/2015

Recensuese: Ferikan Iljazi

Nëse na jepet e drejta për të komentuar vetëm kontekstin në të cilin është vënë kjo fotografi, duhet të theksohet se ajo ka qëllime të ndryshme nga teksti që e shoqëron. Teksti flet për alternativa të reja për gratë e lagjes Shuto Orizare të Shkupit që të pranojnë kujdesin e nevojshëm nga një mjek – gjinekolog amë. Një tekst i plotë, me të gjitha elementet e nevojshme të një lajmi. Por është thuajse e pamundur që mos të bie në sy fotografia me të cilën autori ka ilustruar tekstin. Fotografia, nuk pasqyron ordinancën, as gjinekologun përkatës që ka marr përgjegjësinë, dhe as (ta zëmë) Ministrin e Shëndetësisë i cili ka marrë vendimin.

Siç mund të shihet, gazetari ka përdorur një fotografi ku shihen romët si persona të “pistë”, endacakë dhe muzikantë, një stereotip ky që jeton mes shekujsh. Një paraqitje e tillë diskriminon një etni të tërë, pa përjashtime. Fotografia aludon në tentativën për të paraqitur këtë komunitet se grupi në fotografi dhe që kanë nevojë të “tepruar” për gjinekologjinë pasi që kanë familje të mëdha apo bëjnë shumë fëmijë.

Gazetaria është një profesion i shenjtë i cili duhet të kultivojë të drejtat, liritë, dhe dallimet e njeriut e jo të krijojë ndasi prej tyre. Të gjithë jemi qytetarë të një vendi, me të drejta të barabarta. Prandaj nuk duhet shfrytëzuar dallimet për të bërë diskrimimin ndaj atyre që “nuk janë si ne”.

 

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

nuk aplikohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim nacional, diskriminim racor,

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja