Uncategorized @sq

Gazetari informon me fakte dhe argumente dhe jo me lëvdata

на 25. 10. 2019 | |
Shkrimet me lëvdata dhe glorifikime ndaj një personi ose një institucioni janë punë e specialistëve të marrëdhënieve me publikun. Në to ka promovim, tentim për përmirësim imazhi, tentim për të bindur lexuesit për pasqyrën më të mirë, etj. Detyra e gazetarit është tërësisht e kundërta e kësaj. Gazetari nuk lavdëron, ai informon me fakte dhe argumente.
Linku deri te artikulli origjinal: Arbër Ademi, ministri që po shënon histori në arsim Data

Inspektimi nga mbikëqyrja ka dallim, aq sa Këshilli i Evropës nga ai i BE-së

на 24. 10. 2019 | |
Foto: Huỳnh Đạt / Pexels Para se të informatat të plasohen në publik, të njëjtat doemos duhet të kalojnë nëpërmjet filtrit të gazetarit: t’i verifikojë të njëjtat. Ka raste kur gazetari duhet t’i kontrollojë dispozitat ligjore dhe statutet e institucioneve vendase dhe ndërkombëtare për të parë kompetencat, punën dhe detyrimet e tyre. Për shembull, një zëvendëskryeministër s’mund të realizojë inspektim me plotë kuptimin e fjalës, por vetëm mbikëqyrje, ndërsa datën

Titulli duhet të jetë i përshtatshëm me tekstin e lajmit dhe jo nxitës

на 24. 10. 2019 | |
Arsimi është një prej të drejtave themelore që e garanton Kushtetuta. Po ashtu, arsimimi në gjuhën amtare. Prej këtu duhet të fillojë iniciativa e çdo gazetari për të informuar për rastet ku kjo e drejtë nuk sigurohet. Me raste të tilla, mediat në vend mbushin shpesh hapësirën e tyre informative. Ideja për lajmin që e recensojmë është e qëlluar por qasja nga e cila fillon që në titull, jo.
Fotografi

Gazetarët të jenë më të kujdesshëm ndaj parimeve, sesa ndaj politikës!

на 1. 02. 2017 | |
[Recension: “BDI më e kujdesshme për “parimet” me VMRO-në se sa për shqiptarët !!!”] Në periudha të krizës politike, hapësira mediatike bëhet edhe më kritike. Gjithkush shkruan gjithçka, varësisht prej asaj se me cilin subjekt i ka mendimet më të përafërta. Duket se kjo gjendje është shumë më e përhapur tek portalet sesa te televizionet, që sadopak e ruajnë gjakftohtësinë ndaj subjekteve politike, ndoshta edhe për shkak të ligjeve më

“Bilbilfryrësi” në pullaz – qytetari kundër pushtetit

на 28. 11. 2016 | | mk
Edward Snowden. Foto: Thierry Ehrmann, nga instalimi artistik “Abode of Chaos” (Rezidenca e kaosit), 2013 Ai tregoi se NSA-ja (Agjencia nacionale e sigurisë) dhe agjencitë e tjera të ngjashme qeveritare, nuk janë të pamposhtshme. Krimi i tyre duhet, dhe mundet, të shpaloset para syve të publikut. Ai qëndroi guximshëm përpara qeverisë më të fuqishme në botë dhe solli vendim që të mos jetë një i nënshtruar frikacak, por një qytetar i përgjegjshëm. Shkruan: Zoran Bojarovski Në qershor të vitit 2013, emri Edward Snowden si shpërthim e përshkoi botën. Së shpejti edhe fytyra e tij u bë e njohur. Ky djalosh i ri ka pasur kontratë në vepër me Agjencinë nacionale të sigurës së SHBA-ve (NSA) dhe qasje në sasi shumë

Vetëm njëra palë, nuk është i gjithë lajmi!

на 26. 02. 2016 | |
[Recension: PDSH: BDI rikthen albanofobin si drejtor të shkollës së mesme në Shkup] Njëanshmëria e gazetarit është kancer për gazetarinë. Parimi bazë i këtij profesioni është informimi i balancuar. Në rastin konkret kemi të bëjmë me një artikull të njëanshëm, në të cilin autori ka vendosur të bëj lajm duke inkuadruar në të vetëm akuzat e njërës palë. Këshilltarët e PDSH-së në Qytetin e Shkupit rikthimin e Lupço Celevskit në detyrën e drejtorit të Shkollës së Mesme të Kimisë, “Marija Kiri Skllodoska” në Shkup e cilësojnë si dëshmi për gjendjen e mjerueshme të shqiptarëve nëpër Institucione. Linku deri te artikulli origjinal: “PDSH: BDI rikthen albanofobin si drejtor të shkollës së mesme në Shkup” Data dhe koha e publikimit: 13.02.2016 Data

Një foto sa njëmijë fjalë të thëna e të pathëna

на 23. 11. 2015 | | mk
[Recension: “Ordinanca gjinekologjike në Shuto Orizarë do të punojë tre herë në javë”] Thuhet një fotografi vlen sa njëmijë fjalë. Edhe kjo fotografi gjeneron njëmijë fjalë ndoshta edhe më shumë, por në kontekst negativ. Autori i këtij teksti lajmin e ka bërë në mënyrë të rregullt, me informacionin e lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë për shpeshtimin e orartit të punës të ordinancës gjinekologjike në lagjen Shuto Orizarë, e banuar më

Mbështetje nga komuniteti i Global Voices për përfaqësuesit e lirisë së të shprehurit nga Maroku

на 19. 11. 2015 | | mk, en


Publikuar më 19 nëntor 2015 8:24 GMT


Komuniteti i Global Voices kërkon drejtësi për shtatë përfaqësuesit e lirisë së të shprehurit, të cilët ballafaqohen me gjykim në Marok për shkak të aktivizmit të tyre.
Shtatë përfaqësuesit janë përpjekur që t’i mbrojnë të drejtat e njeriut, kanë kërkuar llogari nga autoritetet para publikut, dhe janë angazhuar për sundimin e së drejtës në vendin e tyre. Pesë prej tyre janë akuzuar për “rrezikimin e sigurisë së brendshme të vendit”, ndërsa dy vetë ballafaqohen me akuza për “pranimin e fondeve të huaja pa e njoftuar Sekretariatin e përgjithshëm të Qeverisë”. I bëjmë thirrje Qeverisë së Marokut që t’i përmbushë obligimet që i ka marrë me nënshkrimin e marrëveshjeve ndërkombëtare dhe t’i hedhë poshtë

Recenzion: Ziadin Skopsko Sela me alkohol në tavolinë për Ramazan (FOTO)

на 8. 07. 2015 | | mk
Gazetarët duhet të respektojnë bindjet e individëve që bëhen objekt i tyre profesional, kështu i mëson kodi etik i gazetarisë. Liria për tu shprehur shtrihet deri aty ku fillon liria e dikujt tjetër. Përkatësia fetare është bindje personale, prandaj është çështje personale se sa je praktikant i besimit të cilit i përket dhe në asnjë mënyrë kjo bindje që garantohet me ligj nuk duhet të jetë objekt i denigrimit të

Recension: Jankullovska pranon: Ka incidente të pa zbardhura! Allahile, njëmend a?

на 30. 11. 2013 | |
Në këtë artikull nuk është bërë ndarja e komenteve personale të autorit nga informacioni dhe trupi i tekstit. Që të gjitha janë plasuar si një shkrim homogjen, pa distinkcion të qartë mes fakteve dhe subjektives. Titulli çel dyert për një stil të tillë të raportimit jo professional, duke u qasur që nga fillimi ne një dozë ironie të integruar në vazhdim të fakteve të plasuara. Kjo bën që informacionit në të nëj mënyrë fshehur ti mvishet kontekst I predeterminuar nga autori dhe I njëjti të përcillet edhe deri te opinioni. Linku deri te artikulli origjinal: Jankullovska pranon: Ka incidente të pa zbardhura! Allahile, njëmend a? Data dhe koha e publikimit: 27.11.2013  Data e recensionit: 29.11.2013 Recensues: Gent Mehmeti Vërtetësia:  Pjesa